Сьогодні атеросклероз судин лідирує серед причин судинних катастроф, таких як інфаркт іінсульт умужчин досить молодого віку. Однак якщо раніше було прийнято звинувачувати внакопленіі холестерину всосудах жирні продукти харчування, тосегодня багато з раніше практикувалися рекомендацій істотно переглянуті. В тому числі іотношеніе ксамому цій речовині як шкідливому і небезпечному.
Нетак страшний чорт, як його малюють?
Якщо говорити онім як одному изсоединений ворганізме тоне, сам посебе холестерин відносять ккрайне корисним инезаменимым з’єднанням для тіла. Це нежирне з’єднання (як багато хто помилково думають!), аорганічний багатоатомний спирт, який має вигляд твердої сполуки, схожої навоск. Так, з них синтезуються багато стероїдні гормони, що регулюють роботу багатьох внутрішніх органів ірепродуктівние функції, онпомогает вобмене вітамінів імногіх інших процесах. Тому безжирова ібезхолестеринова дієта шкідливі для організму, необхідно надходження цієї речовини спищів. Крім того, надлишокхолестерину изпищи, якщо його багато всамом організмі, просто небуде засвоюватися, спищей людина отримує неболее20% отвсего обсягу цього з’єднання, остальние80% синтезуються тілом изразличных компонентів. Небезпечний несам холестерин, аего з’єднання з ліпопротеїдами плазми, які або сприяють утворенню бляшок всосудах, що формує атеросклероз, або перешкоджає цьому. Саме надмірне виробництво холестерину втеле, атакже зв’язок його з іншими, атерогенними ліпопротеїдами, робить холестерин небезпечним, причому кількість жирних продуктів в цьому випадку грає тільки другорядну, роль.
Роль печінки в розвитку атеросклерозу
Ще багато років тому вперше було помічено, що атеросклероз неотносітся ксамостоятельной патології, аявляется тільки одним изпроявлений обмінних порушень, в тому числі пов’язаних спроблемами печении івиделения жовчі. Так, холестерин був виявлений всоставі жовчних каменів при видаленні міхура, а також нерідко підвищувався на тлі хронічного панкреатиту іжелчнокам’яної хвороби, ожиріння (жирового гепатозу) печінки. Надлишковий синтез холестерину печінкою викликаний різними метаблітними зрушеннями ворганізмі, івстречается навіть утіх, хто харчується відносно правильно, ноімеет проблеми сжелчеотделеніем.Якщо ввібранні мало жовчогінних продуктів, відбувається застій жовчі впузирі протоках, іоттого, що ходестерін сжелчью невиводітся вкішечнік, онможет проникати вкровь, отам зв’язується або слпнщ, або ЛПВЩ. Одні изсоединений чистять кров отхолестерина, виводячи його іхкровеносного русла, а інші призводять ктому, що надлишок холестерину починає просочувати стінки судин, фіксуючись вних іобразуя бляшки. Тому важливо їсти правильні, якісні жири, будь то рослинні або тварини, які мають жовчогінний ефект іпомогают врасщеплении іусвоении жирів.
як харчуватися правильно?
Для боротьби зі зниженням холестерину в тканинах судин потрібно правильне повноцінне харчування, анебірова дієта. Перекіс в надлишку або дефіциту певних харчових компонентів завжди шкідливий. Тому потрібно надходження повноцінного білка, особливо измолочных имясных продуктів, рослинна їжа для нормалізації травлення ивсасывания харчових компонентів, стимуляції жовчовиділення, атакже рослинні масла инатуральные тваринні жири (анемаргарины итрансгенные з’єднання!).
Крім того, для стимуляції жовчовиділення інормальної роботи печінки потрібне фізичне навантаження вона допомагає відділенню жовчі ізпузиря і посиленню кровообігу печінкових клітин, стимулює перистальтику іобмен речовин. Зайві калорії при такому підході активно спалюються, иусваивается вся енергія, що надійшла спищів.
Изжиров будуть найбільш корисними враціоне, щоб профілактувати ілечіть атеросклероз, натуральні рослинні масла першого віджиму інерафіновані, а також молочні жири, вершкове масло (натуральне, анеспреди!), сотказом отсала, тугоплавких тваринних жирів іпальмового ісоєвого масел, якими напихають дешеві напівфабрикати. Так що не варто боятися жирного боятися треба неправильних жирів!