Кава, мабуть, самий суперечливий з усіх натуральних напоїв у світі. Спори шкідливий або корисний кави тривають стільки, скільки існує сам напій. Кава б’є по серцю і порушує водно-сольовий баланс в організмі, кажуть одні вчені. “Та ні ж, кава запобігає хворобі Альцгеймера і лікує рак ротової порожнини», — заперечують їм інші.
Хто ж з них правий? Як в більшості суперечок, – ні ті, ні інші: чашка кави може бути і корисною, і шкідливою — все залежить від того, коли, як і скільки її пити. Сорт кави теж має значення, але про все — по порядку.
Стародавні алхіміки і лікарі були впевнені в користі кави, і застосовували його як цілющий засіб при різних захворюваннях. Ще в I тисячолітті нашої ери відомий цілитель Разес писав у своїх наукових трактатах про те, що кава веселить душу, надає ясність розуму, лікує очні хвороби, запобігає цингу і подагру. А в XVII столітті придворний лікар російського царя Олексія Михайловича щосили використовував каву для лікування царських хвороб: головного болю і нежиті у монарха. До речі, багато сучасних лікарів теж вважають каву дієвим засобом від мігрені.
Для більшості наших сучасників чашка кави-повсякденний напій, тонізуючий і підбадьорливий. І все завдяки вмісту в ньому кофеїну. Водії п’ють каву для поліпшення швидкості реакції, закохані використовують його як афродизіак, студенти – як допінг перед іспитами.
підводні камені кавоманії
Не всі знають, що високі дози кави нерідко пригнічують психіку. Іноді медики навіть рекомендують пити каву при безсонні — на ніч. Це здається дивним, але так можна швидше заснути.
Якщо пити каву до їжі, то він прискорює процес травлення, якщо після — то він може йому перешкодити. Людям, що страждають хворобами шлунково-кишкового тракту, кави краще взагалі не пити, а ось для здорової людини питання стоїть інакше.
Яку каву краще пити? А головне-скільки і коли? Як і будь-який продукт, кава може бути шкідливою або корисною. Спробуйте, наприклад, випити 2-3 літри кефіру за один присід, і що з вами буде? Але ж кефір дуже корисний.
Смертельною дозою кофеїну вважається доза в 10 грамів або 70 чашок кави. Абсолютно нешкідлива для всіх доза не визначена.
Багато в чому користь і шкода кави залежать від індивідуальних особливостей організму. Одні можуть пити його на сніданок, обід і вечерю і в проміжках між і не відчувати навіть найменшого дискомфорту, інших — «збиває з ніг» після двох чашок.
Але буває так, що люди просто не хочуть або не можуть жити без кави, і, відчувши його запах, втрачають самовладання і починають не замислюючись ковтати улюблений «наркотик». Як же бути? Можна використовувати замінники кави, яких придумано досить за всю історію його вживання.
Замінники кави
Найвідоміший і визнаний замінник кави-цикорій. Те, що бур’янове колись рослина можна заварювати як каву, виявили порівняно недавно. Кавоманам його запропонували як альтернативу натуральній каві-нешкідливу і навіть цілющу. Цикорій корисний діабетикам, він нормалізує роботу підшлункової залози і покращує обмінні процеси в печінці. Крім того, речовина інулін, якого в цикорії міститься до 40%, сприяє розмноженню корисної мікрофлори кишечника, а сильний імунітет дорого коштує.
Але чи може цикорій замінити каву повністю? Все-таки і запах, і смак у цикорію зовсім інший. Для людей, які звикли до справжньої кави, корисність цикорію — невелика розрада. Тому якщо відвикнути від кави ніяк не виходить, але дуже треба, то можна спробувати компромісний варіант: додавати в напій з цикорію натуральну каву, приблизно 1/5 частина.
Тим, хто на 100% впевнений у шкоді кави, не заважає знати про те, що багато досліджень вчених говорять якраз на користь напою. Так, якщо при отруєнні промити шлунок, а потім випити пару чашок кави, всмоктування залишилися в шлунку токсинів в кров значно зменшиться, завдяки містяться в каві дубильних речовин.
Не так давно з’ясувалося, що курці, зовсім не п’ють каву, в два рази частіше хворіють на рак легенів, ніж ті, хто каву п’є. Якщо ж любителі спиртного вживають каву в помірних кількостях, то це значно знижує ризик розвитку у них цирозу печінки. Випиваючи всього одну чашку кави у день, ми отримуємо 1/5 необхідного добової кількості вітаміну Р, що відповідає за здоров’я кровоносних судин.
готуємо корисну каву
Найпоширеніші сорти кави – » робуста «і»арабіка”. Пийте “арабіку” – в ній майже на 1/3 менше кофеїну.
Як готувати каву, щоб принести собі максимум користі і мінімум шкоди? Це нескладно: потрібно залити окропом мелену каву, довести до закипання і швидко налити в чашку. Таким чином ви збережете в напої вітаміни і принесете собі той заряд бадьорості, який вам необхідний. Приємного вам кавування!
найдорожча Кава в світі
Деяким його смак нагадує палений цукор або шоколад, комусь здається, що він пахне цвіллю. При цьому в світі досить бажаючих викласти 50 доларів (1500 рублів), щоб випити чашечку Kopi Luwak. Це середня ціна напою з зерен, переварених і виділених індонезійськими луваками. В Австралії його рекламують як “найрідкіснішу і ексклюзивну каву в світі«, але ті, у кого більше розсудливості, ніж грошей, називають його»кавою з котячого лайна”. Процес виробництва цієї кави виглядає наступним чином: на кавових плантаціях розводять особливу породу маленьких мавпочок, що харчуються плодами кави. Вониз’їдають їх, перетравлюють саму м’якоть, а зерна виходять з екскрементами. Після цього працівники плантацій дбайливо збирають екскременти, відокремлюють від них кавові зерна, відмивають і смажать. Цінителі такої кави кажуть, що у такої кави — унікальний аромат (ще б пак!). Бажання кавоманів випити престижний відвар з мавпячих випорожнень перемагає не тільки гидливість, але і страх захворіти атипової пневмонією, яку ці звірята можуть переносити. Виробники напою заспокоюють своїх клієнтів тим, що ті види луваків, які використовуються для виробництва кави, не є рознощиками хвороби.