Чи корисно молоко? Пити або не пити його під час вагітності? На це та інші питання відповідає завідуюча дієтологічним центром Московського обласного науково-дослідного клінічного інституту ім. М. Ф. Володимирського, лікар-дієтолог Інна Пічугіна.
Великий російський фізіолог лауреат Нобелівської премії Іван Павлов говорив, що між усіма видами людської їжі у винятковому становищі знаходиться молоко. Молоко за своєю біологічною цінністю дуже важливий продукт у харчуванні і здорової, і хворої людини каже лікар-дієтолог Інна Пічугіна.
Досьє. Інна Сергіївна Пічугіна. Завідуюча дієтологічним центром Московського обласного науково-дослідного клінічного інституту ім. М. Ф. Володимирського. Лікар-дієтолог, стаж за фахом 18 років. Є членом Національної асоціації дієтологів і нутриціологів. Входить до складу профільної комісії з дієтології експертної ради Міністерства охорони Здоров’я РФ. Займається науковими дослідженнями з питань діагностики та лікування білково-енергетичних порушень у хворих на хронічну ниркову недостатність. Має 20 наукових праць, опублікованих у вітчизняній та зарубіжній пресі.
Великі медики стверджували, що молоко один з найцінніших продуктів. С.П. Боткін рекомендував його в якості відновного засобу після перенесених важких захворювань. Авіценна своїм пацієнтам, що страждають серцево-судинними захворюваннями, не радив, а прописував вживання молочних продуктів.
Інна Сергіївна, в чому ж основна перевага молока?
В першу чергу молоко це постачальник в організм легкодоступного кальцію, який необхідний для формування кісткової тканини. У молоці містяться вітаміни, А, В, багато калію. При таких захворюваннях, як виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, ерозивних ураженнях шлунка, молоко є лікувальним продуктом. Це пояснюється тим, що в ньому не містяться екстрактивні речовини і напій має обволікаючі властивості. Хворим людям воно рекомендується в проміжках між основними прийомами їжі, для того, щоб створити дробовий режим харчування.
холодне або гаряче молоко треба пити?
При захворюваннях шлунка молоко краще пити в теплому вигляді, дрібними ковтками. Потрапляючи в організм поступово, воно створаживается дрібними згустками і краще засвоюється, не створюючи напруги для шлунково-кишкового тракту. Якщо випити холодне молоко залпом, воно відразу ж атакується кислим вмістом шлунка, утворюється великий згусток, який буде довго перетравлюватися, створюючи тим самим проблеми для травлення.
Золотий стандарт
наскільки важливим продуктом харчування є молоко в раціоні дитини?
Грудне молоко це золотий стандарт, з яким малюк отримує речовини для росту і розвитку. У молоці матері є захисні фактори, що дозволяють малюкові боротися з інфекціями.
При неможливості грудного вигодовування застосовуються штучні суміші. Більшість з них виробляється з високоякісного коров’ячого молока, яке піддається спеціальній обробці, збагачується вітамінами, незамінними амінокислотами, мікроелементами, захисними факторами. Робиться це для того, щоб продукт став ідентичний натуральному грудному молоку і добре засвоювався дитячим організмом.
Нерідко молоко рекомендується в якості заспокійливого перед сном? За рахунок чого напій має таку корисну властивість?
У молоці міститься триптофан речовина, яка бере участь в хімічних реакціях, що відбуваються в нашому мозку. В результаті цієї реакції виробляється серотонін гормон щастя, задоволення. Додавши в тепле молоко чайну ложку меду, ми отримаємо прекрасне снодійне, хороший сон, комфорт і затишок.
чи корисно молоко при будь-яких захворюваннях шлунка?
Ні, при захворюваннях кишечника, зокрема ентериті, виразковому коліті, лактазной недостатності, молоко у вільному вигляді, тобто налив у склянку і випив виключається. Не треба плутати лактозу і лактазу. Лактоза це молочний цукор, який міститься в молоці, лактаза фермент, який розщеплює лактозу. Дефіцит цього ферменту в організмі призводить до порушеннярозщеплення і всмоктування лактози і поганий переносимості продуктів харчування, що містять молочний цукор. У дорослих людей абсолютна лактазная недостатність зустрічається вкрай рідко, і коли немає загострення ентериту, молоко можливо в дуже невеликих кількостях. Не виключаються кисломолочні продукти, тому що в них набагато менше лактози.
алергія та інші неприємності…
часто обговорювана тема непереносимість молока або алергія на нього. Це з-за лактази?
Алергія на молоко це часто обговорювана тема. Людей, які не переносять продукт, не так вже й мало. Вживання молока у них супроводжується неприємними наслідками у вигляді діареї, метеоризму, здуття живота. Причинами є не тільки алергія, але і порушення мікрофлори кишечника, а також недостатня активність лактази. Дефіцит лактази в тонкій кишці призводить до недостатнього розщеплення лактози, а лактоза, що не всмокталася, потрапляє в товсту кишку, де під дією бактерій розщеплюється з утворенням жирних кислот, вуглекислого газу і водню.
Часто у дітей спостерігається алергія на коров’яче молоко. Пов’язано це з тим, що мама під час вагітності та годування груддю вживала багато молока і молочних продуктів. Якщо вже під час вагітності так сильно хочеться молока, то треба вживати кисломолочні продукти або сухе молоко.
яка норма споживання молока?
в дієтичному харчуванні Рекомендована денна норма молока це 100 грамів в день і 200 грамів кисломолочних продуктів.
яке відношення до молока у інших народів?