Страви ізлаваша вірменського дуже смачні. Імало хто змужчин відмовить собі в тому, щоб закусити одним ізтаких страв замість звичайного бутерброда сколбасою. Але чи вони корисніші за ту саму горезвісну ковбасу?..
самі сусамі!
Перш за все, що являє собою сам лаваш? Це прісна тонка коржик, батьківщиною якої прийнято вважати Вірменію. Упереводе сдревнеармянского “лавашможно перевести як хороша їжа. Традиційно лаваш випікають ізпшенічной борошна вспеціальной печі під назвою тандир. Після випічки кожну корж розвішують навідкритому повітрі, після чого складають стопкою, загортають вхопчатопаперові(лляні) рушники іхранят впрохладном сухому місці до4місяців. Справжній лаваш досить рівномірно змочити водою перед вживанням, і він стане м’яким і дуже навіть смачним. Тому купувати вірменський лаваш варто тільки в перевірених місцях, щоб ненарваться наподделку, яких, на жаль, розвелося безліч (так само як ідругих делікатесів кавказької кухні грузинського вина, вірменського мацоні, соусу ткемалі ідр.)
Ноеслі ви цілком собі досвідчений кулінар, вчьем арсеналі нетільки яєчня сбеконом, Ноі, наприклад, млинці спріпеком, томожно спробувати спекти лаваш самостійно. (Звичайно, занеимением тандира вмалогабаритній квартирі доведеться задовольняти звичайної плитою, нонарезультате це несильно відіб’ється).
Отже, вам знадобиться 3стакана просіяного пшеничного борошна, 1чайная ложка сухих дріжджів, 1столовая ложка рослинного масла, 1неполная чайна ложка солі і1стакан теплої води. Розведіть дріжджі внебольшом кількості теплої води. Потім гарненько перемішайте борошно, дріжджі, сіль, почуть-трохи додаючи всмесь теплу воду, замісіть круте тісто. Викладіть його вмиску, змащену рослинним маслом,накрийте зверху чистим рушником і накрийте начас. Після чого перекладіть тісто надоску і розділіть його на рівні частини. Сформуйте акуратні грудочки, накрийте кожен харчовою плівкою залиште ще на 15хвилин нап’яти. Потім розгортайте кожен грудочку втонкую корж за допомогою качалки, рясно посипаючи борошном. Вітоге товщина ідеального лаваша повинна становити всього 1-2мм (іпри цьому без дірок!).
Потім встановіть нагазовую (або електричну) плиту велике деко (онзаймет відразу 2конфорки) іхорошенько його прогрійте. Обережно перенесіть лаваш насухий гарячий деко івнімательно спостерігайте: як тільки онпобелеет, з’явиться парочка рум’яних цяток сміливо перевертайте (з одного боку процес випікання займе приблизно 2хвилини). Готові лаваші акуратно складайте наполотенце, попередньо кожен з двох сторін збризнувши водою, ісверху теж укрийте рушником.
страви ізлаваша вірменського
Найпростіший приклад страви ізармянского лаваша це всім відома шаурма, що продається науліці. Іншими словами, все залежить від фантазії, номирекомендуємо використовувати більш корисні начинки, ніж смажене м’ясо. Наприклад…
Рулет створогом
Вам знадобиться: 2армянскіх лаваша, 200г нежирного сиру, 1пучок кропу, 2зубчіка часнику, 1болгарскій перець, 4ст. ложки, сметани, 1ч. ложка солі, перець мелений повкусу.
Сир гарненько розімніть виделкою вкакой-то глибокому посуді. Кріп дрібно поріжте і з’єднайте створогом. Посоліть (поперчіть), додайте сметану ісок ізчеснока івсе перемішайте. Болгарський перець наріжте тонкою соломкою. Розстеліть 1лист лаваша, намажте його сирною сумішшю іпосипьте зверху болгарським перцем. Зверху розташуйте 2лист лаваша іпробіть теж саме. Потім загніть краю лаваша ісверніте його трубочкою. Загорнути вийшов рулет впищевую плівку іпоставьте вхолодильник на12часов, щоб онхорошенько просочився.
Лаваш сморепродуктами
Вам знадобиться: 4маленьких лаваша, 300г королівських креветок (або будь-яких улюблених вами морських гадів), 1пучок салату листового, 1пучок кінзи, соєвий соус повкусу.
Креветки злегка обсмажте на вершковому маслі і дайте їм охолонути. Кінзу дрібно наріжте. Розстеліть лаваші іравномерно розкладіть накаждом спочатку листя салату, потім креветки, политі соєвим соусом іпосипані кінзою. Загніть краю лавашів ісверніте кожен трубочкою. (Для міцності можна скріпити дерев’яною зубочисткою).
Таким чином, відповісти на питання корисні страви ізлаваша вірменського? можна словами капітана Врунгеля ізізвестного мультика: як вилодку назвете таона іпопливе! Тобто, в залежності від того, що викликавернете влаваш, можна судити про його користь. Асам посебе онгораздо корисніше звичайного хліба або булок!