Молоко це не тільки джерело дитячого харчування, багато дорослих не проти випити стаканчик молока. Деякі чоловіки п’ють молоко у великих кількостях: воно їм подобається, а також є джерелом енергії і кальцію. Молоко ніби спеціально придумано для чоловіків, особливо займаються спортом, які ведуть активний спосіб життя.
Користь і шкода молока
Дві склянки молока містять неабияку порцію протеїну, більше 170 калорій, майже 80% добової норми кальцію і величезний набір вітамінів. Але ось невдача-дуже багато людей не переносять один з молочних інгредієнтів — лактозу. Молоко для них-суцільний кошмар: спазми в кишечнику, здуття живота, пронос. У чому ж справа? Виявляється, в організмі таких страждальців не вистачає лактази — ферменту, який сприяє розщепленню лактози, і тому молоко не може перетравитися. Якась пара склянок викликає хаос у всій травній системі.
При всій користі для здоров’я деякі види молока можуть призводити до збільшення маси тіла. Погладшати можна від цільного молока. Більш того, навіть молоко з низьким вмістом жиру все одно дуже калорійний продукт. Сьогодні багато молочні продукти: молоко, йогурт, сир випускаються у формах з низьким вмістом жиру. Людям, які серйозно ставляться до свого харчування, слід вибирати молочні продукти або з низьким вмістом жиру, або взагалі знежирені.
що таке непереносимість молока, і чому деякі чоловіки не можуть вживати молочні продукти?
Якщо в кишечнику лактоза розщеплюється в повному обсязі, то неперетравлений молочний цукор потрапляє в товстий кишечник, де його із задоволенням споживають проживають там гнильні бактерії, і в шлунково-кишковому тракті виникає маса проблем. Бактерії, пожираючи лактозу, виробляють кислоти і гази, а це призводить до колік і метеоризму.
Якщо раніше з переварюванням молока не виникало ніяких труднощів, чи можуть вони з’явитися в майбутньому? На жаль, труднощі в питаннях про користь і шкоду молока виникають в будь-який час і в будь-якому віці. Брак лактази в травному тракті може розвинутися після перенесеної дизентерії та інших захворювань травної системи; врезультаті лікування деякими ліками, особливо антибіотиками; а також після операцій на черевній порожнині. В цілому, з віком здатність перетравлювати лактозу знижується. Як відомо, діти засвоюють молоко набагато краще, ніж дорослі.
що робити, якщо любиш молоко, але воно викликає розлад травлення?
Чи можна розвинути у себе здатність перетравлювати лактозу? Можна, причому приблизно таким же чином, як тренують м’язи. Потрібно не відмовлятися від молока, а поступово привчати себе до нього. Дослідження показали, що, дотримуючись цієї поради, люди з непереносимістю лактози через деякий час змогли спокійно випивати до 250 г молока завдяки адаптації кишкових бактерій. Крім того, можнавживати ферментовані молочні продукти: сир, йогурт, тверді сири — вони допомагають впоратися з непереносимістю лактози. Повністю відмовляючись від молочних продуктів, ви тільки погіршуєте свої відносини з молоком. Зовсім виключати молочні продукти з харчування ніяк не можна. Це не дуже корисно для здоров’я. Кишкові бактерії, що харчуються лактозою, необхідно хоча б трохи»підгодовувати”.
Без сумніву, лактоза буде краще засвоюватися, якщо пити молоко під час їжі. Як встановили дієтологи, у 70% спостережуваних пацієнтів з непереносимістю лактози проблеми травлення зменшуються, якщо молоко потрапляє в шлунок разом з іншою їжею.
Серйозна непереносимість лактози – коли організм не приймає ніяких молочних продуктів — зустрічається досить рідко. Найчастіше буває, що одні молочні продукти засвоюються краще, а інші — гірше. Можливо, неабияка порція морозива ніяк не зашкодить здоров’ю, зате від двох склянок молока у чоловіка почнуться проблеми. Так чи інакше, слід пам’ятати, про користь і шкоду молока, і що молочні продукти — прекрасне джерело поживних речовин і кальцію.