Новий «суперфуд”, яким повально захоплюються прихильники здорового харчування в Європі, називається браунколь. Звучить дуже “по-французьки”, але по суті – це капуста, тільки не одомашнена. І є її, в першу чергу, дуже корисно початківцям вегетаріанцям.
Кучерява … капуста
Взагалі-то у цієї самої заморської браунколь багато назв – » кучерява капуста«,» зелена капуста«,» капуста грюнколь«,»капуста кале”. Її батьківщиною вважається Західна Європа. Відомо, що під час Другої світової війни у Великобританії її повсюдно вирощували на городах власники приватних будинків, тим самим значно скрашуючи свій убогий харчовий раціон в умовах дефіциту продуктів.
Браунколь своїм зовнішнім виглядом повністю виправдовує свою назву: її листя дійсно мають насичену темно-зелене забарвлення і «кучеряву» форму. Вона невибаглива в обробітку і здатна витримати без втрати смакових якостей навіть невеликі заморозки.
Що стосується її корисних властивостей, то тут, як то кажуть ” повільніше, я записую!”- настільки їх багато. По-перше, в браунколь міститься стільки ж вітаміну С, скільки в цитрусових. По-друге, вона набагато багатше на каротин, ніж кольорова або білокачанна капуста. По-третє, зелене листя кучерявої капусти містять велику кількість холіну-природного речовини, здатного боротися з атеросклерозом. Нарешті, одним зскладових речовин капусти є тартронава кислота, яка затримує перетворення в організмі вуглеводів в жири, тим самим перешкоджаючи надмірному відкладенню жиру. Останні дослідження вчених довели, що браунколь, як і більшість представників сімейства хрестоцвітних, – це джерело сульфорафану і індол-3-карбінолу – визнаних протипухлинних речовин! А якщо додати до цього ще й те, що браунколь -це низькокалорійний дієтичний продукт, що містить повноцінний білок і всі незамінні для життя людини амінокислоти, то виходить, що саме час переосмислити прислів’я «Хліб всьому голова»…
прості і ситні рецепти для чоловічого сніданку
Якщо ви-не дуже великий любитель капустяних котлет або салату з білокачанної капусти, а скинути зайву вагу все-таки хочете, спробуйте замінити її на браунколь. При її приготуванні потрібно пам’ятати про два важливих нюанси:
- використовувати в їжу краще тільки листя, тому що стебла занадто жорсткі;
- подрібнювати капусту потрібно якомога дрібніше (на тертці або в блендері) – для більшої екстракції сульфорафана .
Зелений омлет. Подрібніть 500 г зеленої капусти. Підсмажте дрібно нарізану ріпчасту цибулю (1 шт.) і 100 г дрібно нарізаного бекону. З’єднайте з капустою, посоліть, поперчіть, додайте 0,5 ч.л. мускатного горіха і тушкуйте під кришкою 3-5 хвилин на малому вогні. Потім додайте вогонь, залийте вміст сковороди сумішшю з 3 яєць, збитих з 1 ст.л. борошна і 2 ст. л. вершків, і смажте, як звичайний омлет. Готовий зелений омлет перед подачею посипте подрібненою петрушкою (або кінзою).
Дієтичний салат з браунколь. Подрібніть 500 г зеленої капусти і злегка збризніть її бальзамічним оцтом. Наріжте дрібно помідори, зелену цибулю, волоські горіхи, базилік, черешки селери. Ретельно перемішайте з капустою, посоліть, поперчіть за смаком і заправте оливковою олією Extra virgin, в яке попередньо додайте 1мелко нарізаний зубчик молодого часнику.