Гамбургери, піца, хот-доги, картопля-фрі і шашлик в закусочній міцно увійшли в повсякденне життя сучасного чоловіка. Тоді як наука, а часом і наш шлунок диктують: Фастфуд шкідливий!. Чому від нього так важко відмовитися? Чому з’являються цілі нації фастфуду? І як мінімізувати шкоду для здоров’я, якщо смак «швидкої їжі» вже підкорив твою свідомість і поневолив звички?
Наукою доведено, що фастфуд викликає як фізичне, так і психологічне звикання. Багато в чому цим він зобов’язаний технологіям хімічної промисловості, завдяки яким в страви швидкого харчування додають велику кількість підсилювачів смаку, харчових добавок і ароматизаторів, які впливають на смакові і нюхові рецептори, збуджуючи апетит. Харчова індустрія вносить свою лепту, щедро присмачуючи» хімічні ” гамбургери величезною кількістю солі і спецій. Помічали, що навіть коли ви ситі,запах фастфуду викликає думки про їжу? На жаль, цей аромат слабо пов’язаний з якістю продуктів. Так, картопля-фрі, якщо його смажити без ароматизаторів, навряд чи здасться смачним. До того, як він потрапив до вас на стіл, нашатковані бульби заморожували і розморожували, що призвело до руйнування клітин і значного погіршення смаку і поживності страви. Про таких корисних речовинах, як вітаміни і антиоксиданти, можна сміливо забути.
Не найкраща ситуація і з м’ясними стравами, які нація фастфуду і ми особисто споживаємо в закладах швидкої їжі: котлетах в сендвічах і панірованих курячих паличках (наггетсах, стрипсах і т.д.). Твердження, що в складі» швидких ” котлет одна соя, давно спростовано: м’яса там все ж достатньо. Але, на жаль, це м’ясо досить низької якості. Споживання сандвічів велике, вони повинні бути ситними, а тварини, які підуть на виготовлення фаршу для котлет, просто не встигають вирости і «нагуляти» необхідний жир. Тому в їх харчування додають Анаболічні стероїди, що прискорюють зростання і набір ваги. Звичайно, ветеринарний контрольчи не дрімає, і небезпечними такі страви не назвеш. Але про їх поживності посперечатися доводиться. Калорійність м’яса від насильно відгодованих корів вірний шлях до жирових відкладень у нас на талії. Можна замінити яловичу котлету менш жирної курячої. Однак користі від неї буде мало: в курячому фарші для фастфуду — неабияка частка розмелених кісток і нутрощів, які додаються лише для додаткової маси страви. А якщо таку котлету посмажити на прожареному протягом довгого часу яловичому жирі, то велика ймовірність з’їсти разом з нею солідну дозу холестерину.
Незважаючи на те, що ідея створення швидких і ситних страв сягає корінням за часів стародавніх греків, фастфуд, як індустрія, виник в 20-і роки в США. Сенс закладів швидкого харчування зрозумілий. Викроїти безцінні хвилини часу, позбавивши себе від необхідності готувати домашню їжу і не спустошивши кредитну карту в дорогих ресторанах.Приваблива перспектива підкуповує в першу чергу підлітків обох статей і дорослих чоловіків. Сильна стать шкода фастфуду лякає куди менше, ніж жінок. Адже чоловікам, як правило, не властиво турбуватися про зайві кілограми, вони менш трепетно ставляться до здоров’я, а краса страви і зовнішня естетика трапези грають для них другорядну роль.
Проте ожиріння, яким загрожує пристрасть до гамбургерів, по чоловічому здоров’ю вдаряє сильніше. За повідомленнями ВООЗ (Всесвітньої організації охорони Здоров’я), кожен шостий житель Землі страждає від ожиріння. Сильній статі середнього віку, за статистикою, складніше скинути вагу, а схильність до серцевих захворювань, (яка безпосередньо пов’язана із зайвою вагою), навпаки, висока. При цьому надлишок солі в фастфудівському фарші загрожує підвищенням тиску, спеції псують шлунок, а підвищений холестерин призводить до утворення бляшок і тромбів в судинах.
здоровий фастфуд?
Медики і дієтологи дають прості, але важливі поради, як зменшити шкоду від споживання страв швидкого харчування на той випадок, якщо ви не можете відмовити собі в бажанні ними поласувати.
краще менше, та краще. основна трагедія для нації фастфуду — систематичність. Якщо ви будете їсти швидку їжу не часто, а, скажімо, раз на тиждень або пару раз на місяць, то задовольните психологічну прихильність до улюбленого кафе, не завдавши істотної шкоди здоров’ю.
перебиваємо апетит. Відомо, що, якщо ти голодний, побороти спокусу наїстися “де завгодно і чого завгодно” важко. При цьому напади голоду здатна усунути досить проста звичка: завжди носите в кишенях якусь смачну дрібницю: горішки, насіння або цукерку. Це допоможе вам не піддаватися на закличні запахи фастфудівської «забігайлівки» щоразу, коли ви проходите повз.
вибираємо прискіпливо. Крім страв стандартного меню, в закладах швидкого харчування, як правило, є досить «здорові» страви. Якщо не можете відмовитися від бажання поїсти в звичним кафетерії, віддайте перевагу не картоплі-фрі і кока-колі, а салату і фруктового соку, або чаю з кексом.
Не переїдайте! Зазвичай насичення приходить ще під час їжі. І, тим не менш, багато чоловіків, мріючи наїстися досхочу, замовляють у фастфуд-ресторанах величезні порції. Даремно! Краще взяти обід поменше і з’їсти рівно стільки, щоб відчути насичення, але не переїсти.
можливо, ці рекомендації допоможуть вам поєднувати приємне з корисним. І, можливо, почавши більше цінувати своє здоров’я і фігуру, ви поступово зможете розлучитися з залежністю від фаст-фуду і знайдете способи харчуватися більш здоровою їжею.