що їдять вПост, що називається вправославії Великим, що триває 40днів і закінчується сприходом свята Великодня? Легше сказати, чого їсти недозволено: це м’ясо, яйця, риба, рослинне масло, всі молочні продукти ісдобний хліб збулками. Звичайно, можливі послаблення для хворих, дітей,людей похилого віку і жінок. Але як бути здоровим нестарим чоловікам, особливо тим, хто зайнятий важкою фізичною працею?.. Ось що писав тому великий російський письменник і. Шмельов:…даю собі слово нескоро ввесь пост. Навіщоскоромне, яке губить душу, якщо ібез того все смачно?.. Морожена журавлина ссахаром, заливні горіхи, зацукрований мигдаль, горох мочений, бублики Ісайки, родзинки глечик, пастила горобинова, пісний цукор лимонний, малиновий, сапельсінчікі всередині, халва…. Содной боку звучить вельми апетитно, асдругой насититися цим зможе тільки дитина або жінка. Чтоже з’їсти поститься чоловікові, щоб довго залишатися в повному розквіті сил? Давайте розбиратися разом.
даєш гаряче!
Навіть якщо зазвичай винефанат перших страв іпривикли налягати накотлетки скартошечкой, вчасно посту візьміть заправило обов’язково є вобед суп або борщ. Чому? По-перше, це добре для травлення, адже щоденне харчування всухом’ятку мало кого доведе. По-друге, після тарілки гарячого вибыстрее (аглавное довгий час)відчуєте себе ситим, тому що шлунок елементарно заповниться. АВ-третє, це просто смачно, навіть якщо борщ ненам’ясном бульйоні ібез сметани, асуп без традиційної засмажкою. Варіантів пісних перших страв безліч. Зверніть увагу натакі інгредієнти ,як гриби (вони калорійні інезря носять назву лісового хліба!).
Пісний грибний суп. Вам знадобиться: 2літра води, 6картофелін, 1большая морква, 1луковіца, 200г білих грибів (можна ізамороженних), жменю кедрових горішків, 3ст.ложки вівсянки, спеції, сіль ізелень (повкусу). Поставте варити нарізану картоплю игрибы. Відразу, як закипить, додайте нарізану моркву, подрібнені впасту горішки інарізану цибулю. Запять хвилин доокончанія варіння додайте вівсянку, сіль испеции (розмарин, селера, корінь петрушки ідр.) Готовий суп прикрасьте подрібненою зеленню (кріп, петрушка, зелена цибуля повкусу).
що їдять вПост: варіанти салату
Якщо звичний овочевий салат вінегрет вам приївся, неотчаівайтесь. Пісну альтернативу улюбленому всіма внашій країні Олів’є знайти легко (досить изобычного рецепта виключити м’ясну складову, яйця імайонез). Також варто звернути увагу на можливі соління: квашену капусту, солоні огірки, маринований часник, солоні гриби ІТ.Д. Аеще незабувайте отеплих салатах. Наприклад, стиквою, яка в повній мірі зберігає свої корисні властивості навіть після термічної обробки (не кажучи вже про те, що вона благотворно позначається напотенції).
Теплий салат стиквой. Вам знадобиться: 300г гарбуза, 1солодкий перець, 2зубка часнику, 1ст.ложка рідкого меду, 1щіпотка мускатного горіха, 1пучок листового салату, 1пучок шпинату, 1луковіца (бажано солодка, наприклад, червона Кримська), 0,5 банки консервованих маслин без кісточки, сіль, перець ілімон (повкусу). Вогнетривку форму злегка присипте борошном або житніми сухарями, щоб нічого непідгоріло. Очищену гарбуз наріжте кубиками івиложіть вформу. Очищений солодкий перець наріжте кільцями іположіте поверх гарбуза.Полийте овочі медом, посоліть, поперчіть, змастіть часником, пропущеним через Часничниці, іпосипьте мускатним горіхом. Поставте вдуховку ізапекайте при температурі 200 градусів дотех пір, поки овочі нестануть м’якими (приблизно 15хвилин). За цей час змішайте листя салату ішпіната (іхможно довільно порвати руками) слуком, нарізаним півкільцями, іположіте все набольшое блюдо. Зверху розкладіть запечені овочі, а потім маслини. Перед подачею побризкайте салат лимонним соком.
стара добра каша…
Конечноже, вРосії одним ізсамих популярних пісних страв була каша. Благо, різновидів унее багато: пшоняна, пшенична, ячна… Найбільш поживною вважається гречана каша, з вершкового масла або молока вона сухувата іврядлі кого порадує кілька днів поспіль. В цьому випадку саме час згадати про перловку (на жаль, убільшості чоловіків вона викликає неприємні асоціації згодами служби Вармії, де еенеізменно подають солодним комбіжиром), яка неменее калорійна. Аеслі готувати еесовощами, вона буде соковитою івкусной.
Каша перлова сгорошком. Вам знадобиться: 120г перлової крупи, 500мл води, 1луковіца, 1средняя морква, 2большіх картоплини, 50г замороженого зеленого горошку, 50г замороженої кукурудзи, 5зубчіков часнику, 1ч. ложка приправи каррі, 1ст.ложка рослинного масла, сіль (повкусу). Перлову крупу замочіть вводі на4часа. Обсмажте вмаслі дрібно нарізану цибулю, додайте дрібнонарізаний часник, каррі івсе перемішайте. Додайте всотейник перлову крупу (без рідини для замочування), порізану кружками моркву і картоплю. Залийте водою, закрийте кришкою іварити при повільному кипінні 20хвилин. Після чого додайте (неразмораживая!) горошок ікукурузу, посоліть іваріть ще 10хвилин додаткової готовності каші.
виручить квасоля!
Ще один овоч, багатий природним білком ідарящій блаженне відчуття ситості, це квасоля. Вона також багата фолієвою кислотою (вітамінв9), яка сприяє виробленню сперми, захищає від раку простати, сприяє виробленню червоних кров’яних тілець інормалізує роботу нервової системи. Консервовану квасолю можна додавати всалат вінегрет, ізсвежей квасолі варити смачну юшку, а також використовувати її в якості начинки для пісних пиріжків. Аеще для посту прекрасно підійде традиційне блюдо грузинської кухні лобіо (вперекладі сгрузінского воно іозначает квасоля).
Лобіо сгрецкими горіхами. Вам знадобиться: 500г червоної квасолі, 1,5 л води, 2луковіци, 2моркові, 3зубчика часнику, 0,5 ч. ложки приправи хмелі-сунелі, 4ст.ложки рослинної олії, 1пучок кінзи, 50г волоських горіхів, жменю зерен граната, сіль, чорний мелений перець (повкусу). Замочіть квасолю на6часов, після чого промийте, залийте водою і доведіть докипіння. Після закипання варіть 10хвилинному вогні, азатем доготовності 1,5-2 години на дуже слабкому, (перед кінцем варіння посолити). Вбольшой сковородірозігрійте рослинне масло, обсмажте дрібно нарізану цибулю інатертую на крупній тертці моркву. Додайте ковощам відварену квасолю разом сеебульоном, хмелі-сунелі, перець ітушіть під кришкою намедленном вогні 15хвилин. Потім додайте потовчений часник ітушіть ще 5хвилин. Потім додайте подрібнену зелень і горіхи,перемішайте і зігніть. Перед подачею прикрасьте зверху зернами граната.
Ипоследнее. Незабувайте: Не важливо, скільки з’їсти, як що! Їдять вПост соняшникова олія інекрепкое червоне виноградне вино (посубботам івоскресеньям, крім суботи Страсної седмиці), ідаже рибу попраздникам (начлаговещеніе Пресвятої Богородиці івербное неділю). Так що не полінуйтеся готувати собі ситні пісні страви, тоді іскоромное здасться вам нетаким ужбольшім спокусою.