Припустимо, ви знаєте, що таке фучжу, інепробували її? Носьогодня вмоду харчування входять страви іпродукти східної кухні, в тому числі ісоевие. Тому цілком можливо, що незабаром визахотіте поласувати цим загадковим продуктом…
Соєва спаржа (фучжу або фуджу) це один ізшироко поширених і дуже популярних продуктів кухні країн Азії, який полюбився гурманам практично в усьому світі. Вся справа в тому, що соєва спаржа володіє нетільки цілком приємними смаковими якостями, ноеще має ніжний, збудливий апетит, аромат. Ктомуже вона славиться рядом корисних для чоловіка властивостей. Виходячи з давніх-давен китайської легенди, даний продукт відрізняється омолоджують ічудодейственнимі властивостями, іспособен надовго продовжувати людське життя!
Просто… соєва спаржа?
Соєва спаржа це продукт виробництва соєвого молока, дуже популярний вкитайской кухні. Унас такий вид спаржі можна зустріти в салатах, як смаринадами, так івчістому вигляді. Хоча фучжу іназивают спаржею, нокрастенію спаржі вона неімеет ніякого відношення, це повністю соєвий аналог. Фучжу виготовляють із соєвих бобів, які попередньо ретельно вимочують ізатем перетирають воднорідну суцільну масу. З цієї маси відокремлюють так зване соєве молоко. Його піддають процесу кип’ятіння, що призводить до того, що на поверхні утворюється пінка, яку власне ііспользуют як основу для виробництва горезвісної соєвої спаржі. Цю пінку-плівкунамотують наспеціальні пристосування врізультаті іполучается фучжу. Належним чином приготована соєва спаржа може використовуватися ікак самостійне блюдо, аможет додаватися всостав різного роду салатів. (Наприклад, ееобжарівают внебольшом кількості рослинного масла іізмельчают намелкіе шматочки, додаючи врізні страви, які відразу стають ситними).
Склад ікалорійність фучжу
Як правило, в магазинах і відділах китайської їжі соєва спаржа продається всухому вигляді, але незважаючи на те, що вона висушена, ніяких своїх смакових і корисних властивостей вона не має. Перед приготуванням страв ссоевой спаржею, еетребуется замочити втеплой воді нанесколько годин, потім відкинути надуршлаг іпромити під проточною водою, апотом вже використовувати понапризначению. При цьому калорійність спаржі веесухом вигляді становить приблизно 440 ккал на100 грамів продукту,асвіжі аналоги сухої спаржі мають калорій практично вдвічі менше 230 ккал на100 грамів продукту. По-перше, соєва спаржа є білковим концентратом, в ній міститься до45% рослинного соєвого білка і 20% рослинних жирів. Крім цього, в складі фучжу міститься багато кальцію ікалія, заліза іфосфору, амінокислот, а також вітамінова ІС, що робить ееполезним іпітательним продуктом для сучасної людини.
користь івред
однак, настільки корисна соєва спаржа, як можна судити поеесоставу?..
Виходячи ізоснови соєвої спаржі соєвого молока, несодержащего молочного цукру (лактози) іхолестеріна, цей продукт може стати чудовою альтернативою для тих, хто страждає непереносимістю коров’ячого молока або алергією до молочного білку. Крім того, в складі спаржі є ідругіе корисні речовини лецитин іфітогормони. Вхідні всостав соєвої спаржі фітогормони, корисні організму людини вограниченном кількості для того, щоб стимулювати регенерацію клітин іпроцеси омолодження, вони можутьпопереджати розвиток раку і остеопорозу упожилих людей. Розумне вживання соєвої спаржі рекомендовано всім чоловікам, особливо ввозрасте після 40років. Соєва спаржа також містить всебе лецитин, який допомагає в роботі серця і судин, регулює процеси жирового обміну. Особливо корисним буде вживання спаржі огрядним чоловікам ітем, хто схильний кінфарктам іінсультам, оскільки вона знижує рівень холестерину в крові. Це доведено вченими багатьох країн. Крім усього іншого, фучжу володіє набором незамінних білків для організму, що буде особливо важливим для пісного меню або вегетаріанських страв.
Ноневсе так ідеально ссоевой спаржею. Вчені застерігають відкликання соєвими продуктами це може спричинити за собою негативні наслідки, зокрема улюдей з порушенням травлення (аж допораженія підшлункової залози). Тому чоловікам, схильним червоніти шлунка, соєву спаржу слід їсти в помірних кількостях і частіше, ніж раз на тиждень.Поданим деяких досліджень, надлишок соєвої спаржі ввібранні, якщо споживати ееежедневно, зарахунок вмісту фітоестрогенів може призводити котклонениям вфункціонірованіі статевої системи чоловіка, атакож провокує розвиток захворювань щитовидної залози. Тому особам, які втратили в гормональному балансі організму, соєві продукти вживати взагалі нерекомендується.
Акуратніше варто бути ітем чоловікам, які мають урологічні захворювання. Відомо, що підвищений вміст солей щавлевої кислоти в сої може провокувати утворення каменів впочках імочевому міхурі. Найбільшу небезпеку становить фучжу, виготовлена ізгенно-модифікованої сої, яку часто провозять в країну побільшими викидними цінами. Висновок? Краще нерисковать! Зрештою, рідну картопельку ніхто не змінював…