Якщо при виборі популярних вРосії міцних напоїв, таких як горілка або пиво, наші чоловіки завжди нависоті, топросьба дружини допомогти вибрати справжній кагор багатьох ставить втупик. Тому прийшов час розібратися щосіх тонкощах цієї справи. Зайві знання, як відомо, заплечами ніколи не буває. Так, півгодини задумливо ходить уздовж прилавків салкогольной продукцією при наявності супутника це поганий тон…
що онтакое исчем його їдять?
Десертне вино кагор зобов’язане своєю назвою маленькому містечку Kahor на заході Франції, в якому вирощується знаменитий сорт винограду Malbec. Прийнято вважати, що саме звідти почали поставляти вРосію вино для потреб церкви спочатку XVIIIстоліття. Ініціатором був, звичайно, великий реформатор ілюбитель всього заморського імператор Петро.
Чим же кагор відрізнявся отпрочіх вин, використаних вцерковних обрядах наРусі доего появи? Відмінною якістю: непортілся при транспортуванні идлительном зберіганні. Акацтво, всвою чергу, було обумовлено особливим способом виробництва вина. Молодий кагор нагрівали вище 65° C, азатем остуджували і готували для доброджування. Потім додавали спирт, доводячи вино донужної фортеці. Якраз поєднання нагріву сдображиванием іпозволяло досягти глибокого темно-червоного кольору стогонами чорної смородини, вишні імягкого смаку вина (вофранції його ще називають вареним вином).
Власний кагор ізкримських сортів винограду вРосії навчилися виробляти тільки вХІХ столітті завдяки підтримці вітчизняних виноробів (таких як професор Ховренко, професор М.Ф. Щербаков ідр.) князем Голіциним. Ісьогодні кращими вітчизняними кагорами вважаються вина Масандри (Україна, Крим), Краснодарського краю імолдови, виготовлені ізвінограда сортів Каберне-Совіньон, що обов’язково має бути вказано на етикетці.
отже, запам’ятовуємо: справжній кагор повинен содержать16% цукру (160гл) і16% спирту. Сучасної французький кагор повинен створюватися лише наоснові винограду Мальбек (місцева назва Оксерруа), а в нього можуть входити виноград сортів Мерло ітанна.
Оскільки помеждународной класифікації, кагор це практично лікер, тоего (як будь-які десертні вина) рекомендується пити ізнебольшіх келихів, кімнатної температури іісключітельно після їжі або вбольшіх перервах межею (анезапівать імм’ясо або рибу, як вслучае ссухімі винами!).
справжній кагор: користь івред
Відомо, що вперіод Великої Вітчизняної війни саме кагор входив до складу одужуючих бійців Червоної Армії. Ісегодня багато вживають його влікарственних цілях. Але чи чули це чи чутки про можливості цього вина сильно перебільшені? Іда інет.
По-перше, прирівнювати його попользе ккрасному сухому вину, так улюбленому французами іпоклонниками среднеземноморской дієти, не можна. Чим солодше вино (акагор, як ми з’ясували, мало несаме солодке ізвсех десертних вин), тим менше внем корисних речовин біофлавоноїдів.
По-друге, всупереч існуючому міфу, невилікує кагор іжелезодефіцитну анемію. Тому що самого заліза вкагоре немає, через того самого низького вмісту біофлавоноїдів онмало чим може вплинути на покращання засвоєння заліза, що надходить ворганизм іншими продуктами.
Однак, при цьому кагор покращує травлення: стимулює роботу кишечника, що служить прекрасною профілактикою запорів. Аеще це незамінний антіпростудное засіб: при перших ознаках ГРЗ злегка підігрітий навогне кагор (зрозуміло, виключно втерапевтіческіх дозах 100-150г!) має виражений зігріваючий ефект, розширює пори і посилює потовиділення.)
Кагор втрадиціях православ’я
Чому кагор вважається традиційним церковним вином? Справа нестільки вого солодощі, скільки в насиченому темно-рубіновому кольорі, що символізує кров Христа.
Традицію пити червоне вино, заїдаючи його хлібом, згідно з Євангеліями, ввів сам Ісус Христос наТайной вечорі. Вино це кров Христа, ахлеб це його плоть. Таким чином, куштуючи кров іплоть Христа, православні віруючі какби з’єднуються сБогом. Відбувається таке спільне куштування вцеркві вчасно таїнства Євхаристії (Святого Причастя) інапасху. В якості хліба виступає просфора, приготована іздрожжевого (квасного) тесту, або паску, акагор розбавляють водоюпідревньому візантійському звичаєм (носвой колір, вотличие отпростого столового червоного вина, онотетого неменяет). Крім того, кагор дозволяється пити для зміцнення здоров’я круглий рік: направо свята ідаже вчасно Великого посту повоскресеньям болящим інемощним.
будемо сподіватися, що тепер, після всього вище описаного, нідля кого ізвас нестиме праці вибратисправжній кагор , щоб повсюдно розговітися з другою половиною наПасху.