У вас романтичне побачення в модному ресторані? І ви бажаєте, щоб вечір вдався і у вашої обраниці залишилися тільки позитивні емоції? Чудово! Все пройде ідеально, якщо ви не забудете основні правила етикету за столом…
Мистецтво ресторанного спілкування
У вас романтичне побачення в модному ресторані? І ви бажаєте, щоб вечір вдався і у вашої обраниці залишилися тільки позитивні емоції? Чудово! Все пройде ідеально, якщо ви не забудете основні правила етикету за столом…
Здавалося б, що за проблема вечеря поза домом? Однак багато хто відчуває дискомфорт навіть в кращому закладі міста. Навіщо на столі так багато тарілок, виделок і ножів? Що і як потрібно їсти? Куди прилаштувати серветку на коліна або за комір? А головне, куди подіти лікті, які як на зло жахливо заважають… і якщо ви не хочете осоромитися перед дамою, вам краще заздалегідь дізнатися відповіді на всі питання.
йдемо до столу
Сподіваємося, що основне правило відповідний одяг ви врахували і не заявилися в ресторан в улюблених джинсах і кросівках. Звичайно, не обов’язково одягатися у фрак але строгий костюм, білосніжна сорочка і краватка все ж необхідні. До того ж, більшості чоловіків такий одяг надає лиск і шарм.
Отже, ви підійшли до ресторану, відкрили двері і, притримуючи її, пропустили свою супутницю вперед. Не тягніть даму відразу ж в зал будь-якій жінці потрібно дати можливість підправити біля дзеркала що-небудь в зачісці або одязі.
У залі вас зустріне метрдотель і проводить до столика. Ви ж повинні допомогти дамі вибрати місце, відсунути стілець і посадити її за столик. Правило говорить: замовлення завжди робить тільки чоловік. Звичайно, попередньо Ви допомагаєте вашій супутниці визначитися з вибором страв і напоїв. Як аперитиву-тобто легкого спиртного, що розігріває апетит можна замовити солодке вино або шампанське.
сервіровка столу. Як правило, на столі вже розставлені столові прилади, келихи і фужери. На дрібних столових тарілках стоять закусочні, а трохи лівіше десертні тарілки.
Праворуч від тарілок лежать ножі: столовий, рибний (без загостреної частини) і закусочний, а зліва розташовуються вилки: їдальня, рибна (з трьома зубчиками) і закусочна. Прилади для десерту лежать над тарілкою, паралельно краю столу. Це більш дрібні ніж, вилка і ложечка. Ручки ножа і ложки повернені вправо (підказка: брати правою рукою!), а ручка вилки вліво (відповідно, для лівої руки). Ще більш мініатюрні ножі і виделки будуть потрібні для оброблення фруктів.
Яким приладом користуватися в першу чергу? Запам’ятайте золоте правило: йдіть до центру. Тобто спочатку задійте ножі і виделки, що лежать найдалі від тарілки, а потім, по черзі, і всі інші.
Серветка. Красиво складений накрохмалений шматочок полотна чомусь часто напружує що ж з ним робити? Запам’ятайте: головне його призначення (як і будь-який серветки) захистити ваш костюм від випадкових бризок і крапель, що впали шматочків їжі і крихт і т. д. цією ж серветкою можна витерти злегка забруднені пальці, акуратно (куточком) промокнутигуба. Ні в якому разі не сякатися в серветку і не протирайте нею столові прилади. Чи не заштовхуйте серветку за воріт постеліть її, не грудкаючи, собі на коліна. Якщо вам потрібно вийти з-за столу, акуратно покладіть серветку поруч з вашою тарілкою, але не кидайте її на спинку стільця або на сидіння.
їмо правильно
Один з найважчих питань що, як і чим є. Пам’ятаєте сценку з фільму Москва сльозам не вірить? Головна героїня Катя, будучи в гостях у свого улюбленого Родіона, відмовляється від риби і тільки тому, що не знає як правильно її їсти… аналогічні труднощі відчуває і більшість відвідувачів ресторанів, причому не обов’язково новачків. Що ж говорять з цього приводу правила етикету за столом?
Закуски. Салати і страви з яєць або овочів подають в окремих тарілочках (салатниках). Для цих страв ніж не потрібен їх їдять за допомогою десертної вилочки. Для твердих сортів сиру знадобиться ніж їм відрізають шматочки, які наколюють на десертну вилку. М’які сири, наприклад плавлений, намазують ножем на хліб. Так само, за допомогою ножа і виделки, їдять і бутерброди (гарячі або холодні).
гарячі страви. Як правило, це м’ясо з гарніром перше потрібно обов’язково різати, а не відкушувати від цілого шматка (наприклад, антрекота або ростбіфа), чіпляючи його на вилку. Шашлик не ріжуть прямо на шампурі, а спочатку акуратно знімають з нього шматочки, відрізають невелику порцію, умочують м’ясо в соус і тільки потім відправляють в рот. Не забувайте, що вилку тримають в лівій руці, а ніж в правій.
Чомусь вважається, що птицю можна обробляти руками на жаль, це традиція виключно для будинку. Страви з птиці обробляють виделкою і ножем на дрібні порції, обрізаючи м’ясо із зовнішнього боку кістки (без фанатизму, стежачи за тим, щоб кістка не вислизнула з тарілки). Чи не обгризайте кістку до білого (навіть якщо ви дуже голодні) це вважається непристойним.
Для риби покладаються спеціальні рибні прилади (вилка і ніж). Поширений питання куди подіти кістки? Звичайно ж, не випльовувати зі смаком на блюдо! Перш ніж приступити до трапези, відокремте м’ясо від кісточок, зсунувши їх на край тарілки (або ж переклавши на маленьку тарілочку, яку офіціанти приносять спеціально для цієї мети).
Невірно вживати ніж і вилку для страв з рубаного м’яса котлет, біфштексів і т.д. цілком достатньо тільки вилки, якої і відламуються шматочки цього м’ясного блюда.
екзотика. Ваша супутниця замовила екзотичні страви (омари, устриці, равлики). Для багатьох це тяжке випробування, а даремно. Найсмачніше і їстівне вміст під панциром, а прилади, за допомогою яких можна дістатися до їжі, вам принесуть разом з блюдом (до речі, раковини устриць відкривають заздалегідь, на кухні). Можете, відкинувши помилковий сором, поцікавитися у вашої дами, як краще поводитися з екзотикою. Якщо ви соромитеся поставити таке питання поспостерігайте, як розправляється з цими складними стравами сама дама.
напої. Вино, як правило, розливає офіціант, так що не варто хвилюватися, що ви не за призначенням використовуєте келихи. Офіціант же і простежить, щоб фужер не залишався порожнім. Коктейлі традиційно прикрашені або ягодою, або скибочкою лимона. Пам’ятайте: прикраса не прийнято брати руками. Вишню, полуницю або іншу ягідку просто акуратно зніміть губами, злегка закинувши келих.
десерти і солодке. Такі фрукти, як яблука-груші, персики-абрикоси, апельсини, кавун і т.д., в ресторані їдять теж за допомогою ножа і виделки. Виняток становлять, наприклад, мандарини, виноград: їх потрібно брати руками. Полуницю і суницю їдять десертними ложечками. Бісквітні торти і тістечка їдять ложкою або спеціальної десертною виделкою. Сухі пісочні тістечка можна взяти руками і потроху відкушувати, намагаючись, щоб крихти не падали на одяг і на стіл.
розслабляємося і танцюємо
Неможливо весь вечір тільки їсти. Приходить момент спілкування: розмов і танців. Правила етикету за столом в цьому випадку диктують певну поведінку.
Якщо, виходячи з-за столу, ви маєте намір повернутися до трапези покладіть вилку і ніж на тарілку хрест навхрест. Якщо ж ви хочете, щоб прилади за час вашої відсутності прибрали покладіть ніж з виделкою на правій частині тарілки паралельно один одному. До речі, такий же сигнал можна подати і не покидаючи свого місця тільки не намагайтеся допомогти офіціантові збирати тарілки це моветон. Так само неправильно говорити спасибі за зміну страв.
Захопившись бесідою за столом, не розмахуйте затиснутою в руці виделкою (або ножем), не поспішайте відповідати, не прожувавши їжу. Чи не підпирайте голову рукою, поставивши на стіл лікті можна покласти на край столу тільки кисті рук. Також вважається поганим тоном недбало розвалюватися на стільці. І, звичайно ж, неприпустимо користуватися за столом зубочисткою.
В кінці вечора, навіть найромантичнішого, ви згадуєте, що за все треба платити. Не треба кричати на весь зал: офіціант, рахунок! досить легким кивком або жестом попросити його підійти до вас для розрахунку. Чи платити чайові ваша справа, але покладається залишати винагороду за обслуговування в розмірі 1015% від суми замовлення.