Багато чоловіків захоплюються риболовлею, ікогда улов багатий, постає питання як засолити рибу правильно? Як правильно зберігати такий продукт і чому зовсім не варто вживати подібні розносоли…
Кому не можна солону рибу?
Солона, в’ялена, баличок всі ці продукти дуже улюблені багатьма, особливо в тих місцях, де багато річок і озер це одне з найактивніших захоплень.
Новажно солити або в’ялити рибу правильно, щоб готовий продукт не завдав шкоди здоров’ю інепривел набольничную ліжко.
Перш за все, варто пам’ятати, що гіпертонікам, якщо тиск вище 130на 80, людям з порушеннями нирок, печінки іпіщеварітельного тракту, а також тим, хто схильний до інарушенію обміну речовин, солону рибу їсти не можна категорично.
Обережніше потрібно бути зрибом у дітей, особливо до6-7років. Домашня риба може привести до шлункових отруєнь і отруєнь, якщо недотримана технологія обробки. Також не варто вживати подібний продукт вагітним і годуючим жінкам.
Вважається, що риба, яку зараз виловлюють, може бути небезпечна вплані зараження паразитами або вплані отруєнь, якщо еенеправильно приготувати. Причому, якщо раніше вважалося, що морська риба безпечніше, то в останні кілька років дане твердження також було переглянуто. Численні дослідження показали, що морська риба породи тріскових майже повністю заражена личинками круглих черв’яків, небезпечних для людини. Тому важливо використовувати для приготування їжі правильно підготовлену рибу. Убезпечити таку рибу допомагає глибока шокова заморозка, яку напрактиці застосовують далеко не завжди.
Можна довіряти рибі, що пройшла санітарний контроль, ноеслі ваша риба виловлена самостійно або придбана укого-то іздрузей, краще відмовитися отеепотребленія…
як засолити рибу безпечно?
Щоб риба при еезасолке була безпечною, еенеобходімо правильно готувати. Оброблення риби потрібно проводити тільки окремо отвсех продуктів ітолько наотдельной дошці, спеціальним рибним ножем. Важливо пам’ятати: втеплое пору року риба псується швидко івсе маніпуляції потрібно також проводити швидко, щоб тушки ненакопили шкідливі мікроби.
Солі при засолюванні риби необхідно використовувати неменее20% схилу риби тільки при такій концентрації солі паразити при засолюванні дрібної риби будуть гинути (якщо тушки по10-20граммов) через 3-4суток, якщо це тушка до1кг вагою тосрок 10днів, адо2-3кг через 14днів. Звичайно, надмірна кількість солі погіршує смак риби, нодает гарантію безпеки еепри засолюванні. Після такого засолу, щоб рибу можна було вживати, ееможно вимочити донеобходімих вам концентрацій солі, або вивісити еедля просушування.
Часто вдаються до вживання малосольної риби. Звичайно, вона буде смачніше, новплані безпеки така риба буде сумнівною.
Пам’ятайте: при попередній обробці не варто пробувати продукт, поки онполностью неприготується. Готувати сиру іполусирую рибу (горезвісна риба хе), виловлену в звичайній водоймі, небезпечно. Винятком буде тільки риба, яка вирощена в великих водоймах під наглядом ветлікарів інаособих кормах.
популярні способи засолювання
Є два види розсолу для приготування риби якщо концентрація солі около10%, снею риба буде малосольной, прі20% іболее солоної. Впроцесі приготування риби сік, який дає риба сіллю (тузлук) періодично потрібно зливати, щоб в ньому нерозводилися мікроби, що псують рибу.
Готувати рибу потрібно тільки свіжої іохолодженої. Тушки потрібно ретельно випатрати, щоб усунути всі небезпечні речовини, що містяться всередину.
Роблять надріз відголови доанальной зони (вобратную сторону різати не можна, пошкодите внутрішні органи, що обсіменить рибу потенційно небезпечними мікробами іпаразитами!). Потрібно витягнути всі нутрощі іжабри, промити рибу, поки всередині черевця неперестане виділятися кров.
Сіль для засолювання потрібна велика, іноді застосовують навіть морську сіль. Краще для цієї мети вибирати рибу до0. 5кг вагою. Надно каструлі або бочки сиплють сіль шаром близько 11см, викладають рибу так, щоб голова однієї стосувалася хвоста інший, кожен ізслоев пересипають гарненько сіллю. Після того, як риба Закінчилася, зверху також насипають шар солі. іноді для смаку додають також трохи цукру. Рибу накриваютькришкою і зверху гніт. Поступово риба почне виділяти свій сік (тузлук), івтаком вигляді еенужно тримати неменее 3суток вхолоді.
після того, як визасолили рибу, еенужно просушити або розкласти побаночкам, додавши рослинного масла. Тепер ви дізналися, як засолити рибу правильно і безпечно. Однак майстерність взасолке риби приходить тільки сопытом. Якщо виновичок, попросіть краще допомоги убувалих рибалок.