Обупотребленіі вершкового масла впищу ходить безліч чуток ілегенд. СначалаХХ століття почали говорити про беззаперечну шкоду довгий час вважалося, що саме воно, зарахунок входить до складу холестерину, призводить шкіри до розвитку іпроблемам. Багато фахівців стверджували, що необхідно або максимально знизити його споживання, або зовсім відмовитися від використання. Однак зараз ця думка змінилася ібільшість вчених викреслили вершкове масло зсписку найстрашніших ворогів людства. Чи правда воно так неушкоджене організму івчем полягає його користь?
Вплив наорганізм
Вершкове масло вживали вже вV столітті. ВРосії ііталії воно активно використовувалося впищу сІХвека. Індія славиться своїм вживанням топленого вершкового масла, відомого також, як ДХІ його додають впіщу ілекарства, змішуючи сполезнимі травами. Вершкове масло ходить попланете вже давно і його судовольством вживають впищу жителі різних країн. Чтоже такого привабливого вего складі?
Несекрет, що організму людини необхідні жирні кислоти. Саме вони в більшій кількості містяться в вершковому маслі. Трансжири, яким так лякають нас дієтологи, містяться вдругом продукті, дешевому заміннику масла маргарині, іони дійсно шкодять організму, вотлічіе відполезних насичених жирів. Вважається, що вони нетільки підвищують імунітет, ноіпрепятствуют виникненню пухлин ворганізмі іотвечают заоновленіе клітин. Аглавне вони відмінно допомагають зігрітися, що особливо актуально для жителів холодних країн.
Також вершкове масло може похвалитися великою кількістю вітамінів, що входять до складу. Наприклад, вітаміну,вміст якого в олії вище, ніж в рослинному маслі, зберігає гостроту зору, благотворно впливає на роботу слизових оболонок. Вітамін Dотвечает заобразование кісток інервної тканини, атакже допомагає людині боротися сдепрессией, підвищує концентрацію уваги, покращує пам’ять іотвечает засохранение зору.
Масло містить близько 150 жирних кислот, 20ізяких є незамінними. У складі натурального вершкового масла містяться, крім того, білки, вуглеводи, калій, кальцій, залізо, марганець, магній, мідь, фосфор, натрій, цинк.
Вживання в їжу вершкового масла позитивно впливає на нервову систему, репродуктивні органи, забезпечує здоров’я очей, шкіри, нігтів, зубів.
Вершкове масло допомагає при запорах, знижує больові відчуття під час загострення гастриту, загоює невеликі виразки в шлунку івцелом сприятливо впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. Люди, які постійно вживають впищу вершкове масло, значно знижують ризик розвитку ворганізмі грибкових інфекцій іускоряют лікування откандидоза це відбувається завдяки входить до складу лауриновой кислоті.
До складу вершкового масла входить ідругая кислота арахідонова, що відноситься до класу Омега-6. Вона позитивно впливає на головний мозок, стимулюючи його роботу фахівці рекомендують вживати вершкове масло впищу вхолодну пору року (оскільки активність мозку знижується через тривалу відсутність сонця) і час серйозних розумових навантажень.
Основна претензія до масла вміст внем холестерину, який вважається шкідливим для організму іприводить катеросклерозу, бляшкам ісердечно-судинних захворювань. Однак холестерин в певних кількостях, навпаки, корисний нашому організму. Він сприяє розвитку нових клітин ворганізмі, стимулює вироблення серотоніну і формування статевих гормонів. Щоб уточнити кількість необхідного вам холестерину, порадьтеся з лікарем, здайте аналізи і дізнайтеся його вміст в крові. Якщо показники нижче норми зайвий холестерин вам аж ніяк ненавидить.
Прихильники дієтичного способу життя стверджують, що надмірне вживання в їжу вершкового масла негативно відбивається нафігуре. Така думка цілком обгрунтовано в100 грамах продукту міститься близько 800ккал, тому зловживати імнестоит. Вважається, що добова норма вершкового масла на день становить близько 20грамм така кількість ніяк не зміниться нафігуре, зате надасть позитивний вплив на різні системи організму івосполніт недолік необхідних вітамінів. Однак, щоб з’ясувати вашу особисту добову норму вершкового масла, варто перш за все проконсультуватися з лікарем.
Шкода вершкового масла
Вершкове масло дійсно може завдати істотної шкоди організму, тому до вибору вмагазині варто підійти відповідально. Купуючи вершкове масло, звертайте увагу на його склад наетикетке не повинно бути ніслова іоналичии ВЕМ емульгаторів, амортизаторів, пальмової олії, рослинних жирів ідругих сумнівних добавок. Якщо напачці івовсе невизначений склад, еелучше всього відкласти в сторону.
Зверніть також увагу, нетли наупаковке інформації отом, що це вершкове масло було відновлено це теж є сигналом, що таке масло варто залишити наполке магазину. Зараз виробники пропонують ізаменітелі масла, які називаються спреди це низькокалорійні аналоги вершкового масла, проте небезвредние: віхсостав входять трансізомери, які небезпечні тим, що пошкоджують стінки артерій.
Нестесняйтесь пильно досліджувати брикет смаслом: обережно розгорніть іпонюхайте продукт унего недолжно бути характерного запаху маргарину, анавнутренней упаковці недолжно бути крохмалистих іпорошкових утворень ікомочков.
Низька жирність вершкового масла менше 80% також вказує на те, що продукт натуральний тільки наполовину, а якість його несовсім задовільно.
Слід подивитися інацену масла якщо вона спочатку, анеблагодаря знижці, разюче низька, швидше за все це говорить отом, що перед вами масло низької якості, атоивовсе маргаринсодержащий продукт. До речі, велика знижка може вказувати на те, що термін придатності вершкового масла підходить кконцу інформацію одаті виробництва ісроке зберігання теж можна дізнатися наупаковке.