Чому користь мойви? Конечноже, веецене! незадумуючись, скажуть дбайливі домогосподарки і…помилитися.
маленька, даудаленькая!
Сьогодні, коли так багато всюди говориться оважной ролі для жіночого здоров’я поліненасичених жирних кислот Омега-3, все чомусь відразу думають ожирной сьомзі або лососі, вяких іхсодержітся безліч. Але, виявляється, маленька Північна рибка ізсімейства корюшкових може стати прекрасною альтернативою, якщо всилу різних життєвих обставин червона риба вам непозубам, тобто непокарману. Як каже одна моя іронічна знайома, Мойва це осетрина для бідних!
Дійсно, мойва багата поліненасиченими жирними кислотами Омега-3 нітрохи неменше своїх благородних (ідорогостоящих) побратимів поокеану. Аведь саме Омега – 3 зменшують рівень холестерину в крові, сприяючи зникненню бляшок на стінках кровоносних судин, що враз зменшує ризик таких захворювань, як інфаркт іінсульт.
Але використання мойви однієї Омега – 3Не вичерпується. Веемясе міститься до23% легко засвоюваного білка, що фактично робить непотрібним вживання жирних сортів м’яса. (Природно, що ця риба просто знахідка для тих, хто принципово неприродний м’яса!) Також в100г мойви міститься тижнева норма йоду для людини іпочти в10раз більше селену, ніж все в цьому м’ясі.
Ну, хіба некрасота? Ноіето ще невсе. Як відомо, бич жінок після 40років це остеопороз (витончення кісток внаслідок дефіциту кальцію іфосфору). Авмойве на100г продукту припадає 240мг фосфору. Тому включення мойви всвой щоденний раціон запорука нетільки довголіття, ноіпрекрасного самопочуття, адже тотже горезвісний фосфор необхідний нам ще ідля активного мислення.
що приготувати ізмойви?
Перефразовуючи відомий анекдот, можна сказати наступне: Нелюбіть мойву? Випросто невмієте її купити! Якщо бути об’єктивною, томногим дамам (особливо, якщо вони знаходяться в цікавому положенні!) запах смаженої мойви неприємний інапомінает Толі свіжі огірки, заграли насолнце, Толі ще щось неприємне… Заперечити наэто можу тільки одне: любі мої, ктож вас змушує еенепременно смажити? ! Є маса смачних страв, відкоторих користь мойви неубудет, авот приготувати іхможно згораздо меншими жертвами…
Салат змолодою картоплею. Вам знадобиться: 4средних молодих картоплини, 1некрупная червона цибулина, 150г смаженої мойви (купіть ееуже вготовому вигляді вкулінарії!), 50г зеленої цибулі, 50г петрушки, півбанки оливок без кісточок, 1ст. ложка свіжої лимонної цедри, 1ч.ложка гірчиці, 2ст.ложки яблучного оцту, 2ст.ложки оливкової олії, сіль, чорний перець повкусу.
Картопля вимийте ізапекіте вмундире. Мойву звільніть відхребта іпорежьте нанебольшіе шматочки. Гарячу картоплю наріжте кружечками разом з шкіркою івиложіть надно салатника. Нанего тонко нашатковану червону цибулю. Зверху викладіть мойву і заливки (попередньо гарненько іхобсушів набумажном рушник). Посоліть, поперчіть. Поверх присипте подрібненою цибулею іпетрушкою. Залийте салатною заправкою (змішайте гірчицю смаслом, оцтом іцедрою). Перед подачею настол дайте просочитися салату 15хвилин вхолодильнику.
листковий пиріг змойвой. Вам знадобиться: 1упаковка морозива дріжджового листкового тіста,1кг мойви, 2небольшіх цибулини, 3сырих очищених картоплини, 1яйцо, 2ст.ложки рослинної олії, 50г вершкового масла, сіль, чорний мелений перець (повкусу).
Очистіть мойву дофіле, поріжте намелкіе шматочки, посоліть іпоперчіть. Картоплю наріжте дуже тонкою соломкою, полийте рослинним маслом ітщательно перемішайте смелко нарізаною цибулею. Один пласт розмороженого тіста розкачайте ,викладіть напротив (попередньо змащений рослинним маслом), на них викладіть маленькі кубики вершкового масла. Наступним шаром йде мойва. Зверхунакрийте пиріг іншим розкатаним пластом тіста іхорошенько защипніть краю. Змастіть пиріг збитим яйцем і поставте на 15хвилин, щоб підійшов. Печіть пиріг при температурі 150-170 градусів (увага: ставимо вхолодну духовку!) приблизно втеченіе однієї години, поки оннезарумянітся. Готовий пиріг спочатку викладіть наполотенце (інакше відволожиться нижній шар), накрийте другим рушником і тримайте втаком стані 15хвилин. Їжте наздоровье!