Багатьох домогосподарок, які колекціонують нові кулінарні рецепти, ставить втупик слово пахта. Чим замінити цю модну дивину?..
Нежирно, новкусно
Почнемо стого, що пахта насамом справі ніяка інедіковінка. Моя бабуся, кпрімеру, називала її Маслянка івсегда готувала наней млинці іоладьі. (Правда, справедливості заради варто відзначити, що бабуся все життя прожила вдеревне, мала свою корову івсегда сама робила нетільки кефір, ноітворіг, сметану, вершкове масло ідр.)
Отже, пахтою прийнято називати знежирені вершки, які є побічним продуктом впроцесі збивання вершкового масла. Оскільки впахте міститься близько 0,5% жиру, ав100г цього напою всього 41ккал, вона дуже шанована серед дієтологів, які рекомендують її пацієнтам, які мріють схуднути. При цьому пити еедаже саму посебе, начистому вигляді, легко іпріятно, так як вона має кислувато-освіжаючим смаком, чимось віддалено нагадує домашній квас.
Надоли говорити, що цей дієтичний продукт ще ікрайне корисний для здоров’я? Головна фішка пахти полягає в тому, що в ній міститься велика кількість фосфоліпідів речовин, що беруть участь в регуляції холестеринового і жирового обміну. Також вона містить до5% лактози (молочного цукру), який регулює процеси бродіння, що відбуваються вкишечнику, тим самим попереджаючи розвиток гнильних бактерій.
Де знайти цей скарб, якщо увас немає тітки (тобішь бабусі, що живе вдомике вдеревне)? Уважно придивіться кприлавку скисломолочною продукцією в найближчому супермаркеті. Сьогодні пахту повсюдно виготовляють промисловим способом (вобезжирене молоко додають спеціальні бактерії), азатем роблять з них дієтичний сир, м’які сири, аматорське молоко ІТ.п. корисну продукцію, а також додають вкондитерські хлібо-булочні вироби.
корисна пахта: чим замінити?
Еслиже вмагазине поблизу вам пахта ніяк непопадается наглаза, ее можна приготувати івдомашніх умовах самостійно. Аіменно: візьміть склянку знежиреного молока (або 2стакана в залежності від того, скільки вам треба кінцевого продукту), додайте туди 1столовую ложку лимонного соку або яблучного оцту. Ретельно перемішайте, поставте цю суміш втепле місце ічерез 30хвилин, коли вона загусне, пахта готова іеенадо перемістити вхолодильник.
Нехотите возитися? Втакому випадку пахту цілком можна замінити нульовим кефіром, знежиреним йогуртом без добавок, молочною сироваткою або мацоні (готовим кисломолочним напоєм ізферментірованного молока, традиційно використовується внаціональной вірменської кухні).
Ноеслі вам пощастило роздобути справжню пахту, топросто гріх неприготувати наееоснове що-небудь смачненьке для всієї родини. Наприклад, чорничні оладки.
Знадобиться: 1ст. ложки борошна, 250г пахти, 1яйцо, 2ст. ложки розтопленого вершкового масла, 2ст. ложки цукру, 1ч. ложка ванільного цукру, 1ч.ложка соди, 1ч.ложка коньяку (замість розпушувача), 100г чорниці (можна замороженої), сіль повкусу, масло для смаження будь-яке.
Змішайте борошно, соду і сіль. Окремо злегка збийте вміксері пахту сяйцем, маслом вершковим іванильним цукром. З’єднайте з сухими компонентами ітщательно збийте все разом. Чорницю подрібніть вблендере (або протріть через сито) івлийте втесто (нестрашно, якщо будуть маленькі грудочки). Нараскаленную сковороду налийте масло для смаження,виливайте ложкою тісто іжарте оладки 2-3мінути. Коли на них з’являються бульбашки це знак, що пора перевертати і зменшувати вогонь. Подавати кстолу іхлучше гарячими смедом або джемом.
як то кажуть, Вік живи вік вчися. Тепер викликаєте, що таке пахта, чим замінити ееікакіе страви можна приготувати изнее. Залишилося тільки спробувати!