Внашем харчуванні нетак часто зустрічається спаржа, користь якої досить висока. Цей продукт невідноситься ктрадіціонним ввібранні жінок, хоча в Європі іазії це досить широко вживаний овоч. Цей продукт відноситься кдостаточно дорогим іпоетому важливо знати, як його вживати правильно, щоб ненанести шкоди організму… Багато асоціюють спаржу тільки скомпонентами корейських гострих салатів ізакусок. Вреальностіже, спаржа це зовсім нето, що міститься вданих рецептах, аособий овоч.
яку вибрати?
Перші молоді паростки спаржі мають білий, зелений або зелено-фіолетовий кольори. Вони багаті вітамінами іантіоксидантами, а також корисними для організму мінералами іклетчаткой. Але яку ізспаржі вибрати білу або зелену?
Біла спаржа користується популярністю в Німеччині, вона відрізняється від зеленої родички більш ніжним смаком і м’якістю. Щоб отримати білу спаржу, пагони ірозетку повністю присипають іокучівают грунтом. При позбавленні сонячного світла, пагони спаржі неможуть виробляти процес фотосинтезу, тому вони неотримують хлорофілу, що робить рослину білим. (Більш трудомісткий процес еевиращивания пояснює изакономерно більш високу ціну натакой сорт спаржі!). При цьому біла спаржа має більш високим відсотком цукру, а значить, вона буде іболее калорійною. Перед тим, як готувати спаржу білого сорту, еенужноочищати від шкірки. Зелений сорт спаржі, особливо сзелено-фіолетовим відтінком, має більш сильний івираженний смак, іотлічается вже виходячи ізцвета, більш високою кількістю антиоксидантів івітамінів (особенноС ІА, атакже вітамінів групи в). Багато вней іжізненно необхідної фолієвої кислоти. ВЕвропе іанглії впромислових масштабах вирощують інаіболее часто їдять саме зелену спаржу. Користь цього продукту для європейців очевидна. Клімат вданих країнах найбільш підходящий для того, щоб масово виробляти ці овочі. Сезон збору зеленої спаржі починається з червня.
Спаржа: користь і…шкода?
Спаржа вважається одним ізосновних джерел вітаміновк иЕ.Крім цього, вспарже багато селену, марганцю Імеді, калію ідругіх необхідних мінералів. Також вспарже міститься велика кількість корисної для здоров’я клітковини, ІПРІ всьому цьому це дуже низькокалорійний продукт. (Калорійність 100г спаржі становить близько 40ккал, вней всього 8грам вуглеводів І0. 2 грами жиру!). Цей продукт відносять кгіпоаллергенним ідіетичним, застосовуючи при схудненні ілеченіі деяких патологій.
Номожетлі бути отспаржи якусь шкоду або це абсолютно безпечний овоч? Серед споживачів імедіков, фахівців попітанію думки овреде спаржі вельми суперечливі. Багато хто стурбований тим, що спаржа призводить кнакоплению вкрови имоче оксалату кальцію, солей щавлевої кислоти, які можуть призводити кформированию сечокам’яної хвороби, якщо є генетичнесхильність. Нотакже є іпротівоположние думки фахівців попітанію отом, що спаржа має сечогінний ефект, сприяючи тим самим… запобігання сечокам’яній хворобі. Все-таки для тих жінок, які люблять спаржу, ногенетіческі схильні кмочекаменной хвороби, варто порадитися з лікарем іненалегать наданий продукт понад міру…
особливі властивості спаржі
Не можна не помітити і ще один цікавий факт, кажучи оспорже. Після вживання навіть одного втечі спаржі через невеликий проміжок часу змінюється запах сечі (ідаже виділень тіла), апріходіт внорму цей запах тільки через кілька годин після обіду або вечері. Чому так відбувається івчем особливість даного продукту? Пояснення найпростіше вспарже містяться сполуки сірки, аналогічні цибульним ічесночним. Впроцесі розщеплення спаржі вшлунці ікішечніке відбувається виділення побічнихпродуктів метаболізму, які мають досить специфічним ароматом. Однак відомий ітот факт, що далеко невсе люди подібним чином реагують наупотребленіе спаржі, інеувсех вона прийде запах виділенням. Це вомногом залежить отгенетіческого схильності тільки унекоторих ізлюдей є гени, що визначають особливий фермент вкишечніке, що розщеплює дані сполуки інедающіх особливого запаху. Тому, якщо спаржа (користь якої очевидна), дає увас подібне ускладнення, варто просто вживати її.