Спаржа, рецепти приготування якої настільки різноманітні, що можуть конкурувати з усіма картоплею, це рослина, відоме людству як мінімум 4тисячі років…
Вона буває білою, зеленою і фіолетовою. Стародавні єгиптяни приносили еевжертву богам, а римляни використовували в якості збудливого засобу для своїх велелюбних імператорів. Инезря!
корейська або?…
Ось тільки нівкоем випадку нестоїть плутати ееспродуктом, який вмагазинах називається спаржею по-корейськи іпродается ввідділі кулінарії під виглядом готового салату сморковью. Це несправжня спаржа, а не спаржа (точно також, як крабові палички не мають ніякого відношення до крабів!). По-китайськи такий продукт називається фучжу, по-японськи юба, анаруська мова це можна перекласти як соєва спаржа. Точніше, соєвий напівфабрикат, який використовується в корейській ікитайській кухні іполучаемий ізсоєвих бобів. Для цього останніподрібнюють, замочують, розтирають вмассу, розбавляють її, додають соєве молоко відосадка. Потім молоко варять існімают верхній шар. Висушена соєва пінка істановітся потім спаржею для приготування салатів. Отличие отсвоего оригіналу, вона вельми калорійна: містить около40% білка идо21% жиру. Причому, посравнению сжівотнимі білками, рослинні білки соєвої спаржі засвоюються організмом навсе 100%, тому налягати цей продукт нерекомендується, якщо ви хочете швидко набрати вагу…
Спаржа: рецептыот… похмілля
Повертаючись до спаржі, варто відзначити, що крім кулінарних достоїнств, вона володіє ще й цілющою силою. Ви часто закладаєте заворот? Тоді спаржа це ваше майбутнє. Справа в тому, що вчені ізкореї всерйоз працюють над новими ліками… отпохмелья, основним компонентом якого вони бачать саме екстракт спаржі.
Вспарже були виявлені речовини, що допомагають печінці боротися стоксинами при алкогольному отруєнні. В ході досліджень, в яких взяли участь люди, що зловживають алкоголем, фахівці вимірювали кількість активного кисню в клітинах іхпечені доіпісле застосування екстракту ізлисть спаржі. Результат здивував наукове співтовариство: спаржа впроцесі засвоєннялюдським організмом алкоголю грає роль потужного антиоксиданту. Вона активізує діяльність ферментів, що беруть участь впроцесі розщеплення алкоголю і підвищує вміст активного кисню на70%. (Так що цілком ймовірно, що капустяний розсіл при похмільному синдромі скоро замінить, наприклад, спаржевий маринад).
Спаржа рецепти для здоров’я
Що стосується спаржі у вигляді, то вона просто джерело вітамінів імікроелементів, в число яких входить іселен, що володіє вираженим антиоксидантним іпротівоопухолевой дією. Аеще в100г спаржі міститься всього 17ккал, тому вона сприяє схудненню існижает рівень холестерину вкрові. Але при використанні спаржі впищу є один важливий нюанс: попередньо її правильно відварити при слабкому кипінні вподсоленной водіз додаванням невеликої кількості рослинного масла. Так як нижня частина стебла спаржі більш жорстка, ніж верхня, варити її в вертикальному положенні. З цією метою спаржу пов’язують впучок, всередину якого поміщають грузик, щоб вона невспливла. Час варіння становить от10до20мінут, взалежності від стебел, адля верхньої частини буде досить от3до5мінут (ноеслі переварити, спаржа втратить всі свої корисні речовини!).
Салат изспаржи сморепродуктами. Знадобиться: 500г спаржі (верхня частина пагонів), 250г очищених креветок (або будь-яких інших морепродуктів), 1зубчик дрібно нарізаного часнику, 50г оливкової олії, сік 14лімона, подрібнена зелень кінзи, сіль, перець повкусу.
Відваріть креветки всоленой киплячій воді втечение 3хвилин. Перекладіть ихвсалатник. Відварену охолоджену спаржу наріжте тонкими скибочками подіагоналі ідобавьте ккреветкам. Змішайте інгредієнти, посоліть іпоперчіть повкусу.
Спаржа, запечена збоку. Знадобиться: 1кг спаржі, 100г бекону, 3ст.ложки вершкового масла, 1яйце, 1,5 склянки панірувальних сухарів.
Нарізану кубиками спаржу відваріть дополуготовності ідайте стекти вдуршлаге. Бекон поріжте такіміже кубиками иобжарьте іхнаслівочном маслі разом ссухарями, постійно перемішуючи. Змішайте полуотваренную спаржу, яйце, збите ссоллю, ібекон всухарях. Викладіть цю масу вформу для запікання, попередньо змастивши еемаслом і присипавши дно сухарями. Ізапекайте вдуховке 10-15 хвилин при температурі 180градусов.