Жувальна гумка феномен, над яким рідко хто замислюється. Начебто, не продукт, але при її виборі насамперед орієнтуються на смак, начебто, не предмет мистецтва, але стала невід’ємною частиною культури сучасного суспільства. Практична користь жуйки викликає у багатьох фахівців великі сумніви: навіщо нам жувати те, що не наділене поживною цінністю?..
Одні вчені кажуть, що при довгому і частому жуванні вона пошкоджує емаль зубів, інші, що тільки вона може врятувати нас від карієсу, коли під рукою немає зубної щітки. Одні впевнені, що жувальна гумка нормалізує травні процеси, інші — стверджують, що вона провокує розвиток гастриту, оскільки при жуванні у людини виділяється шлунковий сік, який дратує поверхню шлунка… Думки, як водиться, суперечливі, а факти різноманітні…
а ну, дихни!
Американці, зрозуміло, стверджують, що винахід жувальної гумки належить їм. Індіанці майя, активно жували смолу дерев (в тому числі каучукового), могли б з ними посперечатися, але, на жаль, не встигли.
Тому нам залишається записати в історію жувальної гумки дату народження – 23 вересня 1848 року, коли американець Джон Кертіс зі штату Мен зліпив жуйку з суміші парафіну і смоли і, слідуючи американській логіці, тут же запатентував вийшло диво. Правда ще толком не знав, що з ним робити і навіщо взагалі воно потрібно.
Потім його світлу голову відвідала ідея виробляти жуйку в промислових масштабах. Виробництво розширювалося, але продажі були поганими через наявність в гумці сторонніх домішок, які неможливо було прибрати зі смоли. Люди скаржилися на те, що її складно розжовувати, і на сильний хвойний смак. У 1869 році американський винахідникТомас Адамс придумав додавати в гумку різні екстракти для поліпшення смаку і запаху, що дуже сподобалося споживачам. І пішло-поїхало: потім підприємці освоїли виробництво жувальних гумок з м’ятою, фруктовими добавками, цукровою пудрою, поступово підсаджуючи на них всю Америку. Але справжній жувальний бум, як свідчить історія жувальної гумки, трапився після введення сухого закону в Сполучених штатах. Бармени підпільних питних закладів видавали клієнтам м’ятну жувальну гумку для того, щоб вони при зустрічі з копами могли перебити запах алкоголю.
Справедливості заради варто відзначити, що ця сама маскувальна функція — одна з головних функцій жуйки і сьогодні. Можливо, саме завдяки цій функції вона і придбала таку популярність по всьому світу. І особливо – в нашій, перманентно відзначає» свято життя і склянки ” країні. Мова тут не тільки про маскування парів алкоголю. Що тільки не намагаються перебитиментоловими гумками сьогодні-запах часнику, цибулі, тютюну, риби, а також йдуть з нутра пари незрозумілої етіології. І в цьому сенсі з користю жуйки сперечатися важко. Погодьтеся, іноді краще знехтувати своїми побоюваннями щодо шкоди жувальної гумки, ніж зіпсувати часниковим флером.
нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, але провокує зморшки?
Користь жувальної гумки для здоров’я не так очевидна, але все-таки вона є. Не так давно дослідження єгипетських вчених показало, що звичайна жувальна гумка після операції кесаревого розтину здатна прискорити процес відновлення і швидше підготувати жінку до виписки з лікарні.
Справа в тому, що після будь-якої операції в черевній порожнині різко зростає ризик порушень функцій кишечника. І саме жуйка допомагає відновити його тонус, ослаблений операцією. Така дія бабл-гама пов’язано з тим, що жування активізує вироблення травних ферментів, що стимулюють активність кишечника.
Рідко хто сьогодні не чув про появу антинікотинової жуйки, що містить білки-антагоністи нікотину. Багато курців всерйоз вважають, що, пожувавши таку Різнику кілька разів, можна назавжди побороти свою двадцятирічну звичку. На жаль, більшість фахівців стверджують, що це аж ніяк не так: білкові сполуки не можуть впоратися з великою кількістю нікотину, а вже побороти психологічну залежність вони зовсім не в змозі. Тому, щоб позбутися від куріння, – потрібно, як і раніше, величезне бажання і залізна воля.
Американські вчені пропонують жувальною гумкою перебивати апетит. Вони збираються представити світу жуйку, яка буде володіти смаковими якостями стандартного обіду з трьох страв.
Всередині диво-гумки-нанокапсули з ароматичними і смаковими добавками, які активуються при контакті зі слиною.
Зміст різних капсул захищено від перемішування щільною, жирною оболонкою, тому смак жуйки змінюється поступово — «від першого до третього страви». Як обіцяють вчені, саме така жувальна гумка створить у обжерливців ілюзію насичення і замінить їм повноцінну трапезу. Надалі автори винаходу планують освоїти випуск жуйок зі смаком ростбіфа, гамбургера, десертів та інших популярних страв. В Америці, де більше половини населення вважають за краще проводити дозвілля в закусочних фаст-фуду і страждають ожирінням, це особливо актуально. Наскільки жувати таку гумку корисно для здоров’я, — про це вчені скромно замовчують.
У піку їм інший американський вчений-пластичний хірург Джоел Шлессінгер-відмовляє своїх пацієнтів від захоплення жувальними гумками. Саме він виявив, що багато хто з тих, хто до нього звертається з проханням усунути зморшки навколо рота і на губах, регулярно жують жуйку. Лікар підозрює, що в утворенні зморшок винна саме гумка: жування гумки надмірно напружує м’язи обличчя, що призводить до руйнування опорної тканини в шкірному покриві. В результаті шкіра втрачає еластичність, а навколо рота виникають лінії і складки.
Жуй без фанатизму
Окрема тема для суперечок-етичний аспект жування. Але це питання, скоріше, не доцільності застосування жувальної гумки, а культурного рівня тих, хто їй користується — якщо людина не розуміє, що гучне плямкання в обличчя співрозмовнику здатне налаштувати проти нього кого завгодно, то не так важливо — чи виявиться у нього в роті жуйка або капустяний лист — ефект все одно буде однаково нестерпним. Як не крути, повазі оточуючих жувальна гумка навряд чи зможе перешкодити.
Тому, замислюючись в черговий раз над питанням-жувати або говорити, історія жувальної гумки стверджує, що краще керуватися почуттям міри і такту, а не тільки користю і смаком жувальної гумки у вашій кишені.
свіжого вам дихання і гарного настрою!