Якщо малюк погано їсть, нерідко мама вирішує використовувати ввібранні особливий соус для дітей, незадумиваясь отом, дозволений онілі заборонений педіатрами для дитячого харчування. Всім відомо, що майонез малюкам не можна, ночтоже тоді имможно для апетиту? Иизкаких продуктів искакими приправами можна приготувати безпечний домашній соус для такого випадку?..
магазинні соуси
Кетчуп, майонез і соєвий соус, а також маса всіляких пакетованих ібаночних соусів стали невід’ємною частиною дорослого столу практично на кожен день. Однак вдітском харчуванні такі продукти небажані ітому є просте пояснення. По-перше, вони невідносяться ккатегорії дієтичних кількість жирів іуглеводів вних зашкалює, вони дають надлишок калорій, ніж навантажують печінку іподжелудочную залозу для іхпереваріванія.
По-друге, в таких соусах часто занадто багато солі Ісахара, а також оцту або інших кислот, які дратують смакові рецептори іпіщеварітельний тракт крихти. Удетей дотрех років такі соуси можуть, при регулярному іхупотребленіі, привести креактівному панкреатиту (запальний процес вобласті підшлункової залози).
Ітретій, напевно, найбільший мінус подібних продуктів втом, що іхсостав далекий отнатурального, онбуквально нашпигований харчовою хімією. Це барвники, Консерванти, загусники істабілізатори, замінники натуральних компонентів порошками, штучними імітаторами ІТ.Д. діти дотрех років, укоторих ферментна система ще недосконала, апечень ще неможе повністю знешкодити всі токсичні речовини, можуть вкрай негативно відреагувати натакі продукти, починаючи срасстройства травлення у вигляді діареї ізаканчівая вираженими алергічними реакціями накоже.
Тому практично будь-який магазинний соус для дітей невідповідний, особливо якщо терміни його зберігань перевищують кілька днів. Категорично заборонені дітям дотрех років соуси наоснові оцту, майонез ілюбие кетчупи (особливо сострим перцем).
Домашні соуси
Багато господинь знають отом, що ікетчуп, імайонез можна приготувати вдомашніх умовах, використовуючи класичні рецепти. Ще в радянські часи існували гости на зразок соусів івкус цих продуктів істотно відрізнявся отнинешніх, так само як ісроки іххраненія. Сьогодні подібні соуси купити практично неможливо, ноіхможно зробити вдома. Але який такий домашній соус дітям? Щоб раз інавсегда розібратися в цьому питанні, давайте розглянемо іхсостав докладніше.
Домашній майонез включає всебя яєчні жовтки сбольшім кількістю оливкової олії, сіллю ісахаром, а також лимонним соком. Якщо не рахувати того, що це дуже жирний продукт, такий склад впринципі, сильної шкоди здоров’ю дитини ненанесет. Нодетям дотрех років імалишам, які мають надлишок маси тіла, такі домашні соуси, на жаль, не підуть. Іхстоіт замінити більш легким ілегко засвоюваним варіантом.
Кетчуп в класичному виконанні складається ихтоматной пасти присмаченням спецій іпряностей, а також цукру ісолі. Основа кетчупу томатна паста виходить шляхом випаровування води ізізмельченних або подрібнених шкірки ікосточек помідорів. Якщо це повністю натуральний ідомашній продукт, що не містить оцту і інших приправ, його можна потроху додавати в раціон дітей, починаючи з літа. У соусі повинно бути трохи солі Ісахара, ітолько натуральні овочі іприправи.
який соус для дітей краще?
Самі посебе соуси з’являються ввібранні дітей помере розширення раціону івознікновенія ввібранні гарнірів івторих страв (потипу гуляшу, котлет, тефтелей Іпр.). Одним із класичних продуктів для приготування дитячих соусів завжди була сметана. Це натуральний молочний продукт, що має різний відсоток жирності іконсистенцію. Для дітей ранньоговіку варто іспользовать10% сметану, для приготування страв дітям постарше допустимо 15-20% продукт. Однак, якщо це магазинний продукт з терміном придатності більше 7-10суток, всі його корисні властивості можуть бути втрачені зарахунок застосування речовин-консервантів. Тому для дітей потрібно вибирати тільки свіжу іімеющую короткий термін придатності продукцію.
Крім того, дитячий соус може містити вершки, мають 10% ілі20% жирності, атакже овочеві імясние бульйони, Борошно (житнє, пшеничне, круп’яну), рослинне масло, пасту ізовощей (морква, цибуля, буряк), часник ілук. Деякі соуси готують з використанням невеликої кількості вершкового масла.
коли накажете подати?..
Зазвичай соуси використовуються для заправки салатів івінегретів, а також як доповнення до страв (гарнірів імясу, щоб зробити блюдо нетаким сухим). Також застосовують соуси для гасіння м’яса іриби, приготування спагетті або круп’яних страв, а також всіляких запіканок іпудингів. Неменше популярні соуси вдесертах івипічці: солодкі соуси кблін, сирників, печінкою або булочок припадуть повкусу всім дітям. Головне щоб вибрані вами соуси для дитячого столу були нетільки смачними, але і безпечними, стимулювали апетит і сприяли травленню.