Споконвічний французький соус майонез вРосії вже давно загрожує перетворитися всамостійне блюдо, авизадумивалісь, полезенлі майонез. Часом вготові продукти мыкладем його стільки, що відшукати вжирной скислинкой сметанообразной масі саме блюдо буває непросто.
Проти такого розкладу давно виступають фахівці з харчування. Ось що говорить, зокрема, заступник директора Інституту харчування РАМН Олександр Костянтинович Батурин:
Якщо виробите ізовощей салат, постарайтеся не захоплюватися майонезом. Придумайте якусь просту заправку, яка билаби менш калорійна і містила рослинне масло. Стем, щоб залишити смак самого продукту. Мені запам’яталася одна приказка: невміла господиня заправляє свою їжу майонезом. Адже, дійсно,щоб ми приготували, якщо мизаправили це майонезом, мичувствуем смак майонезу, анесамого страви. Це стосується нетільки домашньої їжі, ноіпродуктов громадського харчування: замовиш якесь м’ясо по-французьки, отам самого м’яса-то знайти неможливо: все залито майонезом, сиром…
чи може бути майонез корисним?
Вічна битва обжерливості чоловіків створоровим способом життя, який традиційно намагаються впровадити їх, як правило, незакінчується нічим. Кожен залишається при своєму. Іженщинам доводиться готувати тазик овочів, потім частина його відкладати собі, а решту заливати майонезом пожирніше іотдавать масу чоловікові.
Є, правда, компромісний варіант так званий, низькокалорійний майонез. Знавці запевняють, що низькокалорійний майонез це такаяже нісенітниця, як низькокалорійне вершкове масло: справжній майонез складається мінімум на60% зжирів, інізкокалорійним бути неможе.
Як правило, всучасних сурогатних низькокалорійних майонезах (адругие вРосії промисловістю невиробляються) масло розбавляють водою, авместо свіжих жовтків використовують більш дешевий яєчний порошок. Звичайно, масло спорошком іводою змішати вдається несразу. Для цього позаоднорідну масу додають потужні емульгуючі істабілізуючі хімічні речовини, які іпозволяют отриматидуже стійку емульсію масла. Як ці високоактивні емульгатори істабілізатори гублять нормальну кишкову флору це вже інша, медична, тема. Але через високий вміст води сурогатний майонез виходить молочно-білим, замість напівпрозорого кольору світлого меду (такий традиційний французький майонез). Чим більше вмайонезе води іемульгаторів, тим онмутнее ібелее.
Помилково вважати, що низькокалорійний майонез діє наподжелудочную залозу іпечень краще, ніж традиційний зовсім покладаються йому відсотками жирності. Жир ізмайонеза все одно зовсім виключити не можна, адесяток додаткових консервантів івовсе при регулярному вживанні може порушити травлення…
Теже яйця, тільки без консервантів
Так що ж робити? Освоювати більш корисні домашні варіанти соусу.
Народині майонезу вофранції заправляти страви купленим соусом вважається моветоном. Майонезом там користуються нечасто, акогда користуються, вважають за краще домашній.
Готують його дуже просто: беруть 1/2 склянки рослинного масла, 1яйце (жовток), 1ст. ложка оцту, сіль, цукор повкусу. Вфарфоровую чашку виливають сирий жовток, солять, перемішують віником. Потім невеликими порціями (почайной ложці) вливають рослинне масло, кожен раз ретельно змішуючи його сжелтком. Коли отмасла ижелтков виходить густа однорідна маса, додають оцет, якщо соус занадто густий, додають 1ст. ложку теплої води. Для більш гострого смаку всоус можна додати 1/4 чайної ложки готової гірчиці, яку потрібно змішати сжелтком дозаправки соусу маслом.
У майонезі міститься всього один жовток, а значить, доза холестерину, яку виприміте насебя, буде мінімальною.
можна спробувати приготувати відносно корисний майонез івовсе без яєць. Запропонуйте вашій дружині освоїти такий рецепт.
Візьміть 70мл молока, 70мл рафінованої соняшникової олії, 70мл оливкової олії, столову ложку лимонного соку, сіль, гірчицю ізелень повкусу. Вилийте молоко імасло встакан для збивання (все повинно бути однакової температури). Збийте блендером протягом однієї хвилини. Додайте вполучівшуюся масу лимонний сік, гірчицю ізелень.
Іхотя такий майонез не можна назвати низькокалорійним, у нього є важливі переваги: по-перше, він містить дуже маленька кількість холестерину (трохи вмолоке), по-друге, в ньому немає консервантів. По-третє, оливкова олія важливе джерело поліненасичених жирних кислот. Це найкорисніший вид жирів. Цей майонез по-справжньому вигідний компромісний варіант для тих, хто хоче зберегти традиційний смак улюблених страв смайонезной заправкою іпри цьому ненанести шкоду своєму здоров’ю.
Звичайно, таким майонезом сильно захоплюватися теж не варто, не можна сказати, що майонез корисний для здоров’я. Як нікруті, жири це жири. Іхвнашем раціоні повинно бути як мінімум в4раза більше, ніж, наприклад, вуглеводів. Тому включіть ваше почуття міри івперед кновим кулінарним вершинам! Насолоджуйтесь смаком ваших улюблених страв ібудьте здорові.