Традиційну індійську кухню неможливо уявити без топленого масла, яке індійці також називають ДХІ. З давніх-давен цей продукт популярний івросії. ДХІ вважається більш корисним варіантом класичного, цільного масла вбрикетах. Топлене масло продається вмагазинах, проте зробити його також можна ісамому. Чим воно так корисно і як його приготувати вдомашніх умовах?
Масло ДХІ вважається більш корисним аналогом звичайного масла через те, що завдяки термічній обробці вчасно його приготування властивості цього продукту змінюються. Вершкове масло складається ізтрех компонентів це жир, вода ібелкі. Вчасно топлення масла воно ділиться нашарування, завдяки чому можна позбутися отвсех зайвих домішок, в тому числі білкового казеїну іводи. Всухомузалишку залишається жир. Завдяки цьому топлене масло легко засвоюється іподходіт навіть тим, хто непереносить лактозу. Топлене масло, пам’ятання багатьох, має солодкуватим горіховим присмаком (це відбувається через те, що вчасно приготування білки іпрімесі, які є всоставе масла, трохи пригорають), атакже впроцесі приготування набуває красивий бурштиновий колір.
Користь масла ДХІ для організму очевидна: топлене масло має всвоем складі вкрай мала кількість насичених жирів, які шкідливі для організму людини. Большейже частиною ДХІ складається зненасичених жирних кислот, які вважаються найбільш корисними для людського організму іподдержівают більшість органів здоровими, атакож впливають навикроботустатевих гормонів. Серед цих ненасичених жирних кислот є лінолева кислота, яка відповідає за формування ірост клітин. Також в його складі є жиророзчинний вітамін А, Еіd, процентне співвідношення впродукте яких збільшується завдяки спеціальному методу приготування. Крім того, топлене масло багате калієм, фосфором, магнієм, кальцієм іжелезом.
ВАюрведе топлене масло знамените своїми лікувальними іомолажівающімі властивостями, завдяки містяться всоставе ДХІ антиоксидантам вітамінама иЕ, які знешкоджують вільні радикали. ВІндії топлене масло використовують нетільки для приготування їжі, нотакож вкосметичних цілях інародній медицині.
Таке масло можна без страху використовувати вприготовлении їжі нависоких температурах вжарці ітушеніі. Отличие отобычных масел, ДХІ можна сміливо нагрівати до200 градусів воно невиделяет шкідливих речовин иканцерогенів, непідгорає инепенится впроцессе смаження вотличие отобычного вершкового масла. При використанні для смаження нетопленого масла, вода, наявна в його складі, перешкоджає підвищенню температури, абелкі підгорають ідимятся вже при 120градусах.
Топлене масло найкраще зберігати вхолодильнику, проте вважається, що правильно приготоване масло не псується і зберігає своїх властивостей навіть при кімнатній температурі протягом приблизно дев’яти місяців. Це відбувається через те, що в маслі ДХІ немає білків, адже саме в них містяться бактерії, які призводять до того, що продукт псується, а в жирі убактерій немає шансів вижити. Вхолодильнике топлене масло твердне і може зберігатися більше року. Індуси вважають, що чим довше зберігається ДХІ, тим корисніше воно стає.
Топлене масло сьогодні можна купити вобичном магазині, проте перш ніж брати упаковку з відповідною назвою, слід уважно вивчить етикетку є шанс, що виробник додав впродукт рослинні жири, амасло стакім складом вже далеко від того, що є справжнім топленим маслом.
Ксчастью, ДХІ можна легко приготувати вдома для цього непонадобится ніяких спеціальних пристосувань, крім каструлі, марлі истеклянной банки, вкоторой збудете зберігати масло (банку для масла використовуйте широку інеглибоку якщо вистанете зберігати ДХІ вхолодильнику, масло затвердіє, витоїть заздалегідь потурбуватися тим, щоб його було зручно діставати).
Все, що вам буде потрібно ізпродуктів, це якісне исвежее вершкове масло без додавання рослинних жирів, жирність якого повинна становити неменее 82%. У складі відповідного масла повинні бути тільки вершки. Якщо виберете брикет масою 500г, увас вийде приблизно 400мл топленого масла ДХІ.
спосіб приготування
Для приготування топленого масла використовуйте відповідну каструлю. Важливо: вона не повинна бути зроблена ізалюмінія. Покладіть вкастрюлю масло і розтопіть його на середньому вогні. Після цього доведіть масло докипіння, потім перемішайте ітоміте на слабкому вогні ще кілька хвилин. В цілому загальний час приготування масла становить приблизно 45хвилин заце час повинні пройти всі необхідні процеси.
Вчасно приготування висможете спостерігати, як поступово масло розпадається натри шару зверху утворюється піна, посередині золотиста рідка маса, анадне осіли білкові частинки. Масло буде готове тоді, коли середній шар посвітлішає, аніжній стане золотисто-коричневого кольору.
після цього зніміть каструлю з вогню, трохи остудіть іпроцедіть ДХІ через кілька шарів марлі встеклянную ємність для зберігання.