Який хліб корисніше? З огляду на той факт, що сьогодні прилавки ломляться від хлібобулочних виробів, це питання актуальне як ніколи. Особливо, якщо ви не впевнені в тому, що ви хочете дотримуватися здорового способу життя.
Звичайно, що Заїда без хліба? Для російської людини це немислимо. Кажуть, що це один з ознак, покоторому іноземці безпомилково визначають закордоном наших співвітчизників: коли вони їдять, водній руці неодмінно тримають шматочок хліба… Є 2 правила щодо цього безцінного продукту. По-перше, пам’ятанню дієтологів, безпечне для фігури кількість з’їдається хліба недовгий перевищувати 150г на день. По-друге, нерекомендується їсти хліб смясом ікартошкой, оскільки таке поєднання уповільнює вшлунці процес перетравлення крохмалю, чому можуть виникати печія і відчуття тяжкості.
бездріжджовий ісерий?..
Чому практично в усіх дієтах наказують неїсти свіжий білий пшеничний хліб, віддаючи перевагу злегка черствому сірому хлібу, одержуваному ізсмесі пшеничного іржаного обдирного борошна? Вся справа вобработке зерна. При виробництві пшеничного борошна вищого сорту, всі необхідні для організму речовини, що містяться взародише іоболочке пшеничного зерна, потрапляють вотходи. Вітоге: білий хліб містить замість вітамінів імікроелементів лише легко засвоювані калорії, через що дієтологи і вирішили намучити, що провокує лише накопичення зайвих жирів.
Також велике значення має іспособ замішування тіста для хліба. Раніше воно було немислимо без термофільних дріжджів (сахароміцетів). Однак останні дослідження в цій області довели, що процеси бродіння, які викликають дріжджі, непогібающіе при випічці іпопадающіе ворганізм, порушують нетільки роботу шлунково-кишкового тракту, ноіприводят навіть конкологіческім захворювань. Тому сьогодні всевелику популярність набуває бездріжджовий хліб (його друга назва біо-хліб), при виготовленні якого використовуються природні закваски. Оннеімеет всвоем складі розпушувачів, консервантів, харчових добавок ІТ.П. зате має виражену протизапальну дію ирекомендуется при дисбактеріозі ідругих захворюваннях шлунково-кишкового тракту..
живий ісозлаками?..
який хліб корисніший: сотрубями або созлаками? ось найбільш часто задається питання продавцям в магазині хлібобулочних виробів. Однозначно відповісти на це не можна кожен корисний по-своєму. Для тих, хто неможе відмовити собі в задоволенні з’їсти зазавтраком шматок білого батона смаслом, справжнім порятунком стане батон здобавками зерен вівса, гречки, проса, насінням льону та ін., оскільки крім калорій литкового в хлібі міститься корисна клітковина. Ще краще, якщовивозьмете заправило вживати тільки живий хліб. Такій назві він пов’язаний свіжопророслим зернам, що входять до складу. Адже традиційно для приготування хліба використовуються насіння злакових культур, які знаходяться в стані спокою. Втовремя як всвежепророслих зернах вміст вітамінів імікроелементів напорядок більше. Єдиний мінус: живий хліб неможе зберігатися довго, исъесть його треба втечение 24часов змомента відкриття упаковки.
Який хліб корисніше? Звичайно, Бородинський!
Безумовно, такби вам відповіли ще спочатку ХХ століття. Ідосих пір бородинський хліб входить склад багатьох дієт-столів всанаторно-курортному лікуванні. Івот чому. Житній хліб, посравненію спшенічним (білим) має меншу калорійність іспособствует виведенню канцерогенів іразлічних токсинів ізорганізму. Сьогодні існує багато сортів хліба наоснові житнього борошна: стміном, родзинками, курагою, горіхами, насіннямсоняшнику ІТ.Д. Нонаіболее популярний старий добрий бородинський хліб, рецепт винаходу якого приписують княгині Маргариті Тучкової вдові героя війни 1812года, яка заснувала монастир набородинському полі івипекавшей цей хліб спочатку тільки для паломників (атеуже, всвою чергу, рознесли його внарод). Його легко приготувати ісамостійно.
Рецепт Бородинського вдомашніх умовах.
Знадобиться: 400мл води, 500 г житнього борошна и100г пшеничного борошна, 2ч.л.сухих дріжджів, 4пакетика заварки чорного чаю без добавок, 3ст.л. меду, 1ч.л.солі, 2ч.л. меленого коріандру, 1/3 ч. л. лимонної кислоти. 3ст. л. розм’якшеного вершкового масла залийте чайну заварку окропом інастаівайте протягом 10хв. коли вода стане теплою, змішайте всі складові компоненти вмісці. Вимішуйте неменее 20хв., поки тісто неначе відлипати відрук. Потім накрийте бавовняним рушником і поставте такна1час для підйому. Після чого сформуйте буханець іположіте еенапромасленний деко. Ще раз залиште підходити на30хв. потім поставте взаранее розігріту духовку до170гр. івипікайте приблизно 45хвилин до утворення темної скоринки. Готовий хліб можна зверху посипати кмином. Нопрі цьому не варто забувати, що бородинський хліб протипоказаний при підвищеній кислотності шлункового соку, хворим на цукровий діабет, целіакію, глютенової ентеропатією іентероколітамі.