Люди харчуються м’ясом з часів льодовикового періоду. Тоді, як стверджують антропологи, людина відійшла від рослинної дієти і став вживати тваринну їжу. Ймовірно, як тільки шматок першого, полеглого в нерівній боротьбі, мамонта потрапив в шлунок стародавньої людини, він вирішив, що відтепер потрібно харчуватися тільки м’ясом, перевівши всю іншу їжу в розряд гарніру. І якось склалося історично, що м’ясо вважається «справжньою чоловічою їжею», а жінки (Ну мабуть тому, що при розподілі видобутку їм багато не діставалося) відносяться до нього куди спокійніше.
Так чи потрібно м’ясо для чоловіків? Мабуть, це один з найбільш спірних гастрономічних питань. Прихильники вегетаріанства і м’ясної «дієти» ніколи не прийдуть до спільного знаменника. Що ж робити тим, хто не визначився, який раціон підходить саме йому? Прислухатися до своїх відчуттів! Ніхто краще, ніж ваш власний організм, не може знати, чи підходить йому тваринна їжа. Якщо ви з’їли шматок яловичини і через годину відчули прилив сил і бадьорості, то м’ясо — ваша їжа. Протечасто буває якраз навпаки-м’ясо в шлунку перетравлюється довше, ніж всі інші продукти. Саме тому воно дає довгий відчуття ситості, але разом з тим на засвоєння м’яса йде і багато енергії. Тому з більшою ймовірністю, з’ївши апетитний біфштекс, чоловік зазнає бажання відправитися» на бічну”, ніж зробити новий трудовий подвиг. І добре, якщо потім корм піде, що називається, в коня…
швидка їжа-повільна смерть
Багато що залежить від того, що саме ми називаємо м’ясом. Якщо для вас це фаст-фуд, то обіцяних бонусів від поїдання “просмаженого черевика” не чекайте. Швидка їжа не підніме ні рівень тестостерону, ні гемоглобін в крові, не забезпечить організм потрібним йому білком. Справа в тому, що м’ясо, як таке, сприяє виробленню тестостерону. Однак сучасна західна м’ясна промисловість вирощує тварин і птахів (свиней, курей, корів) з використанням протилежності тестостерону —жіночого гормону естрогену і продуктів з нього. Поїдання такого м’яса (весь фаст-фуд ліплять з нього) викликає протилежний ефект і веде до збільшення рівня жіночого гормону в організмі чоловіка. Тому чоловікам, які не дотримуються вегетаріанської дієти, бажано купувати м’ясо не в супермаркетах, а по можливості на ринках, продукцію на які поставляють Російські селянські та фермерські господарства, де для корму тварин поки не застосовуються гормональні препарати.
Не в меншій, а може і більшою мірою виробленню тестостерону сприяють і інші продукти-крупи і злаки, житній хліб і хліб з борошна грубого помелу, горіхи, овочі, зелень, а також молочні продукти, дичина, Риба і морепродукти. Тому традиційна іспанська паелья з креветками, мідіями і восьминіжками, французький грибний Жюльєн або російська зерниста ікра — нітрохи не гірший, а скоріше, кращий афродизіак («їжа любові»), ніж фунтовий біфштекс, на перетравлення якого піде чимало цінної «чоловічої сили»
Вчені з Клівлендського університету стверджують, що тривале і часте вживання м’яса робить чоловіка агресивним. Але тестостерон тут зовсім ні до чого. Чоловічий гормон у великих дозах сприяє підвищенню активності і витривалості. Справжня чоловіча сила дружить зі спокоєм. А агресивність – якраз ознака безсилля і …проблем з печінкою.
Що стосується гормонів, то за змістом оних, м’ясо все-таки безумовний лідер. І це стосується не тільки горезвісних статевих гормонів, але і гормонів стресу. Справа в тому, що тварини, як правило, відчувають наближення смерті. І в момент загибелі, якою б “гуманною” вона не була, згідно зі стандартами м’ясо-молочної промисловості різних країн, у них відбувається викид цього гормону. І суперечки про те, чи нешкідливі дози цих гормонів в термічно обробленому м’ясі, ведуться вже не одне десятиліття.
Все ж головний аргумент необхідності м’яса для чоловіків-це незамінність тваринного білка. Білок для будь-якого живого організму (не тільки чоловічого) дійсно незамінний. Саме в м’ясі містяться всі 8 основних амінокислот, причому якраз в потрібних пропорціях. Але при тривалій термічній обробці велика частина амінокислот просто руйнується. Тому і користь» загиблого ” на вогні м’ясного білка сумнівна. А потрібні амінокислоти цілком можна отримувати з рослинної їжі і молочних продуктів — якщо правильно скласти раціон.
Залізо. Прихильники вегетаріанства стверджують, що в тому м’ясі, яке ми їмо, потрібного нашому організму органічного заліза немає: в смаженому і вареному м’ясі залізо переходить в неорганічну форму: воно не тільки не засвоюється, але і отруює наш організм — в першу чергу б’є по печінці. Це все одно, як, якби ми облизувалиіржавий Залізний прут – та ж користь. У цьому сенсі набагато більш чоловіча їжа-гречка і буряк, де залізо знаходиться в біодоступною формі за умови мінімуму все тієї ж термічної обробки. І якщо непрожаренное м’ясо загрожує отруєнням, то не доварити гречку і дати їй настоятися — навіть корисно.
звичка понад нам дана
Якщо ви вирішили, що без тваринної їжі вам нікуди, то для початку усвідомте, що нешкідлива для чоловіка денна норма м’яса — 20% від добового раціону. Далі-вибирайте спосіб приготування, щоб як мінімум не нашкодити собі.
Найкорисніший спосіб приготування-на пару. Велика частина вітамінів і мікроелементів при правильно обраному часу приготування зберігається. А шкідливі мікроорганізми-якраз гинуть. Особливо, якщо додати спеції. ОК, згодні, щоб змусити чоловіка готувати м’ясо на пару, потрібно, щоб сталося щось абсолютно надзвичайне. Тому йдемо далі.
Запечене в духовці (аерогрилі, електричному грилі) м’ясо — другий за корисністю спосіб. Головна користь м’яса-гриль полягає в тому, що під впливом температури з нього стікає жир. В такому м’ясі менше холестерину. І якщо не перестаратися з часом приготування, є шанс, що корисні мікроелементи там теж залишаться.
Шашлик. М’ясо, приготоване на відкритому повітрі, мабуть, найприродніший спосіб його приготування. Але, щоб шашлик адекватно сприймався організмом сучасного, зніженого рафінованими продуктами чоловіка, потрібно знати кілька правил його приготування.
- Брати тільки парне (ні в якому разі не заморожене) м’ясо, в якому на 2/3 більше корисних речовин, і куди менше ймовірність, що воно приїхало до нас з сонячної Бразилії, де животину годують гормонами і генно-модифікованими кормами.
- Каталізувати гідроліз (розщеплення) білків. Простіше кажучи-правильно маринувати продукт. У чому маринувати – у вині, оцті, кефірі, соках (лимонному, ананасовому, ківі, цибульному і т.д.— природно, свіжовичавлених, а не консервованих) — справа смаку. Всі ці рідини розщеплюють тваринний білок, роблять м’ясо м’якше, а, отже, допомагають його перетравлювати шлунку. Маринувати м’ясо необхідно в керамічному або скляному посуді, в металі і пластмасі — не можна, так як кислота на них теж впливає, і в м’ясо виділяються небажані «домішки».
- Додати корисні речовини — приправи) — перець, куркума, кумін, гвоздика і т.д. – всі вони мають унікальні властивості і збагачують будь-яку їжу, в тому числі, і м’ясну.
- Підібрати правильну температуру приготування. Фахівці знають, що кожен вид м’яса вимагає свого вугілля. Наприклад, шашлик з індички, курки, риби радять готувати на менш «гарячих» соснових вугіллі, свинину — на березових і т.д. це важливо, тому що пересмажене м’ясо багате канцерогенами, які, безумовно, ні до чого на вашому столі.
Тепер потрібно визначитися, яке м’ясо ви хочете використовувати: курку, яловичину, свинину, баранину.
курка. Ось вам варіант маринування. Змішайте кукурудзяну олію, лимонний сік і приправи: базилік, розмарин, куркуму, шафран, часник, червоний перець (загалом, вибирайте на свій смак). Додайте суміш до м’яса і поставте в прохолодне місце. Для маринування курки досить 2-3 годин. Тому її найчастіше вибирають, якщо м’ясо потрібно приготувати в найкоротші терміни.
Свинина. Для її маринування потрібно: сухе вино або світле пиво, будь-яку рослинну олію (краще оливкова). З приправ можна взяти базилік, лавровий лист, гострий перець, коріандр, чебрець. Свиняче м’ясо потрібно маринувати близько 12 годин. Ще варіант-маринування в ріпчастій цибулі. Просто нарізаєте кілограма 2-3 цибулі кільцями, перекладаєте м’ясо, додаєте спеції, які подобаються, і ставите під гніт.
Яловичину замаринуйте в сухому червоному вині, з додаванням помідорів або цибулі, рослинного масла і приправ. Найкраще підійдуть: розмарин, коріандр, гірчиця, орегано, чебрець, чорний перець. Яловичина маринується довше РЕШТИ м’яса.
І останнє. Питання етичності. Чи варто поїдати “трупи убієнних тварин” – кожен вибирає для себе. Лев Толстой перестав їсти м’ясо, коли побачив, як вбивають бика. І прожив не коротке, в общем-то, життя. Багато чоловіків відмовляються від м’яса, коли помічають, що без нього в організмі куди більше сил, а в душі — куди менше злоби. Чи так це? Щоб це зрозуміти, напевно, варто спробувати обидва варіанти харчування. Звідки вам знати, що м’ясо для чоловіків — це погано, якщо ви з дитинства харчувалися тільки їм?..