Напевно, немає внашій країні чоловіка, який незнав, як замаринувати шашлик. Відомо, що шашлик жіночих рук нетерпить… Інша справа всугубо чоловічий компанії розвести наприроде багаття, спорудити мангальчик іпріступіть ксвященнодейству приготування шашлику здимком. Ось тільки всі любителі цього м’ясного блюда знають, що найпоширеніший маринад ізуксуса ілука не самий корисний?..
Такі різні маринади…
Маринування як спосіб консервування харчових продуктів, за допомогою впливу кислоти ісолі, був відомий ще вглибокої давнини. Наприклад, в Стародавньому Єгипті м’ясо ірибу вже успішно маринували в звичайній… морській воді.
Насегодняшній день існує ряд правил, яких треба дотримуватися для отримання якісного маринаду. Так, посуд для цієї мети краще вибрати скляну. Компоненти для маринаду слід попередньо змішати вотдельной посуді, азатем вже влити кмясу або рибі. Поокончаніі процесу посуд не можна залишати ненакритою кришкою або харчовим поліетиленом.
Важливий нюанс: замаринований неозначає без терміну давності. Простоявши вмаринаде більше 5суток, м’ясо втрачає вовкусових якостях. Адля того, щоб замаринувати рибу, івовсе досить 30хвилин. Терміни маринування залежать від концентрації кислоти в маринаді: чим ееменьше, тим більше часу займе весь процес.
Кефірний маринад. Такий маринад зробить ніжним найжорсткіше м’ясо. Для його приготування знадобиться: на1кг м’яса 500мл 2,5% кефіру, 2ст. ложки соєвого соусу, 1луковіца, спеції (повкусу). Наріжте цибулину тонкими півкільцями ідобавьте кней соєвий соус, кефір испеции. Перемішавши всі компоненти, залийте отриманим маринадом м’ясо, иоставьте нахолоде на12часов.
Лаймовий маринад. Онідеально підійде для шашлику ізкуріци. Ависокое вміст вітамінас втаком маринаді дозволить м’ясу довгий час нетемніти. Для його приготування знадобиться: на500г курячого філе половина склянки соку лайма исока простого лимона, 1ст.ложка меду, 1зубец часнику, 1горький перець. Всі компоненти, крім філе курки, ретельно перемішайте. Більшу частину маринаду помістіть впрочний поліетиленовий пакет іпомісіть в нього шматочки курячого філе. Щільно зав’яжіть і поставте вхолодильнику наполовину. Незадіяну частина маринаду можна використовувати безпосередньо вчасно приготування шашлику, злегка збризкуючи його.
Газований маринад. Найекономічніший маринад, ізсерії коли вхолодильнику нічого не залишилося, підійде для шашлику ізсвініни або яловичини. Для його приготування знадобиться: на2кг м’яса 1лмінеральної води, сік 1лімона, 3луковіци, 2лаврових листа, сіль імолотий чорний перець повкусу. Наріжте цибулю тонкими півкільцями ісмешайте сдругімі компонентами. Залийте маринадом м’ясо так, щоб воно було повністю закрито і поставте під гнітом на4часа нахолоді.
Винний маринад. Маринади, з використанням вина, прекрасно пригнічують життєдіяльність багатьох хвороботворних бактерій, особливо вжару. Для його приготування знадобиться: на1кг м’яса 500мл червоного сухого вина, 2гвоздики, 1лавровый лист, 5горошин чорного перцю, 3веточки свіжої петрушки, 2зубчика часнику. Дрібно нарубати часник, додайте інші компоненти, добре перемішайте іпоставьте наслабий вогонь. Дочекайтеся закипання иварите 2хвилини. Зніміть зігніть, охолодіть ізалейте маринадом м’ясо. Термін маринування 8-10 годин.
як замаринувати шашлик вмаринаторе?
Ночто робити, якщо вас покликали напікнік раптово, інамаринування м’яса просто немає часу? Для цього любителі шашлику XXI століття винайшли спеціальний прилад, який називається маринатор іпродається сьогодні повсюдно. Завдяки йому маринувати будь-які продукти стало можливим всього за9хвилин. Секрет такого швидкісного способу простий: прилад, що представляє собою резервуар,здатний вмістити до2кг м’яса, забезпечений насосом, який створює вакуум всередині резервуара. Вітоге: волокна тканин їжі відкриваються, що дозволяє маринаду рівномірно розподілятися іпроникать максимально глибоко. Додайте до цього ще знімну відбивну панель, за допомогою якої м’ясо розм’якшується, і відразу стане зрозуміло, що його ніяким маринадом не псувати.
Головне, пам’ятайте: при виборі способу, як замаринувати шашлик, не варто економити іпріобретать всупермаркетах готове замариноване м’ясо (для маринаду там використовують звичайний оцет, а маринад може приховувати м’ясо другої свіжості). Також не варто робити маринад ізмайонеза або кетчупу, так як ці продукти самі по собі далеко нездорові. Ашашлик мрії зобов’язаний нетільки підняти настрій, але і завдати шкоди здоров’ю!