Аюрведа-харчування здоров’я? Раціональне харчування чоловіка

 Аюрведа-харчування здоров'я? Раціональне харчування чоловіка

Одне з напрямків, модних зараз це Аюрведа-харчування. Що це засистема? Як правильно харчуватися поАюрведе? Ібудетлі чоловік ситий в кінцевому підсумку? Стародавнє індійське вчення Аюрведа налічує більше 5тисяч років. Це вчення нестільки оздоровье, скільки осамой життя.

основи аюрведи

 Аюрведа-харчування здоров'я? Раціональне харчування чоловіка

Стародавня медицина індійців розглядала людину і хвороби як єдине ціле. Цей принцип ліг воснову рекомендацій попітанію, взалежності відтипу конституції людини. Згідно Аюрведе, харчування це нетільки благо, ноівред. Велика частина захворювань інарушеній в роботі злагодженої системи організму спровокована харчовими відходами (токсинами, шлаками). Накопичення цих шкідливих речовин відбувається через порушення принципів харчування. Дієта ірежим дня це вирішальні фактори впідтриманні нормального стану здоров’я. Але, в той же час, не існує єдиних рекомендацій для всіх, вони строго індивідуальні.

Вчення розповідає отом, що кожен продукт іконечное блюдо складається іздош і5первоелементів( стихій), ноіхпропорціі різні. Доши це особливі характеристики, які підтримують баланс івзавісімості отконституціонального типу, потрапляти ворганізм повинні в певних пропорціях. Доши безпосередньо пов’язані з природними стихіями, іможно сказати, що вони закладаються генетично.

Аюрведа: харчування поправилам

Аюрведа зібрала всі кілька основних правил харчування, які будуть рекомендовані всім, незалежно від індивідуальних особливостей.

Обід повинен здійснюватися в12часов, іпроходіть спокійної, заспокійливою обстановці. Їжа повинна бути теплою, заборонено їсти гаряче або холодне. Також заборонено дивитися телевізор, читати або як-небудь відволікатися від їжі. Причому їсти можна тільки сидячи.

Після завершення трапези, не можна відразу виходити з-за столу: рекомендовано почекати як мінімум 5хвилин. Наступний прийом їжі буде не раніше ніж через 3-4години, щоб за цей час шлунок міг очиститися.

Пережовування процес тривалий ітщательний, який повинен займати неменее 3-5хвилин. Всі страви повинні бути приготовлені безпосередньо перед трапезою, або недозже 3часов донее. Особливо крайніх випадках (як можна рідше) можна вживати їжу, яка приготовлена протягом доби (тобто не можна приготувати борщ нанеделю і кожен день розігрівати чоловікові порцію!). Вході трапези не можна пити багато води, особливо сольдом.

чи буде чоловік ситий?!

 Аюрведа-харчування здоров'я? Раціональне харчування чоловіка

Посуди, харчування поАюверде система, покоторой складають оптимальний графік харчування іісключают несумісні продукти. Тому ситість іполученіе задоволення відпищи неодмінно збережеться. Кожна людина належить до певного типу доші, відкоторих будуть залежати особливості харчування:

  • Ватта (вітер). Це люди стрункі, які рідко набирають зайву вагу, швидко думають, говорять йдуть. Для вати згубний холод, цим представникам важливо зігрітися. Швидко здійснюється іобмен речовин, через що жири неуспевают відкладатися, зарахунок моментального спалювання. Включати вбирання рекомендовано гречку, рис, молочні продукти. Потрібно відмовитися від овочів, соєвих продуктів іперца як приправи.
  • Пітта (вогонь). Володарі нормостенического статури, представники вибухового характеру, швидко заводяться, схильні до частих запалень. Для Пітти спека відмінна погода, ніж мука, аголод серйозне випробування. Ихпищеварительные процеси дуже інтенсивні. Особливо корисні бобові, зелені сорти рослин, городня зелень, молоко і похідні. Нерекомендовано червоні сорти м’яса, жирні горіхи іімбір.
  • Капха (земля). Це люди, швидко ілегко набирають вагу, відкоторого вкрай складно позбутися. Зовні у цих представників густі іздоровие волосся, чисті шкірні покриви, широкі плечі. Капха необхідно особливо ретельно дотримуватися правильних принципів харчування. Рекомендований соєвий сир, бобові, коричневий рис, імбир. Відмовитися від рису, яловичини ікуріци.

Аюрведа-харчування: складаємо меню

Складати меню необхідно виходячи ізсвоего типу. Немає особливих рекомендацій щодо раціону харчування, як немає істрогой дієти, вевроейском розумінні цього слова, яка розписана підням. Найголовніше в тому, щоб враховувати сумісність продуктів іправив її приготування.

наприклад:

  • Заборонено пити молоко іодновременно їсти кислі продукти.
  • Мед недовгий ніколи піддаватися термічному впливу, інакше його молекули при нагріванні изблага, перетворюються вяд.
  • Молоко надає охолоджуючу дію, адругие білки зігріваючі. Тому харчування аюрведи нерекомендує вживати ці продукти одночасно.
  • задумайтеся: якщо видалеки отдревнеиндийской філософії, то, перш ніж круто міняти свій раціон нагоду бути вренде, гарненько вивчіть спеціальну літературу поетой темі. Принципи харчування аюрведи це прагнення підтримувати індивідуальну рівновагу ворганізмі, анепросто скинути вагу.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *