Кіноа-крупа здоров’я. Раціональне харчування чоловіка

 кіноа – крупа здоров'я. Раціональне харчування чоловіки

Що таке кіноа? Крупа, схожа на рис. Але відповідь була неповною, враховуючи, що Генеральна Асамблея ООН проголосила 2013 рік Міжнародним роком кіноа.

& quot;матір круп …індіанських

 кіноа – крупа здоров'я. Раціональне харчування чоловіка

Чому така честь якійсь крупі? Дапотому, що саме завдяки цьому народові Анд жили вгармонії спріродою і зберігали завидне здоров’я доседих волосся. Для цивілізації інків, ацтеків імайя кіноа була такимже традиційним продуктом харчування, яким для нас стала картопля, як тільки вона з’явилася наРусі. Недарма індіанці називали кіноа золотим ЗЕРНОМ іматерью круп.

Батьківщиною Chenopodium quinoa (це дивовижна рослина сімейства маревих часто називають ще кинва або квіноа) вважаються гори Анди. Воно належить до числа тих небагатьох представників флори нашої планети, які здатні виростати нависоті більше 4000метров!

Кіноа це справжня скарбниця вітамінів іполезних речовин. Крім того, в ній міститься більше рибофлавіну, клітковини іфолієвої кислоти, ніж впшеніце, ячмені або рисі. Також багатий цей злак іналізін амінокислоту, що сприяє кращому засвоєнню кальцію, що грає вирішальне значення для формування кісток, волосся і кісток.

Є ще 2важні фішки: по-перше, поступове засвоюваності організмом ця крупа може змагатися хіба що сматеринським молоком. По-друге, кіноа не містить глютен речовина, яка викликає алергічні реакції, тому вона вкрай корисна івзрослим, ідетям-алергікам.

Ксчастью, поступово кіноа починає свою Тріумфальну ходу нетільки в Південній Америці (Перу, Чилі), ноиевропи (Франція, Іспанія ідр.). Авпланах агентства NASA навіть використання кіноа для харчування космонавтів у великих космічних польотах.

Кіноа: крупа-знахідка для вегетаріанця!

 кіноа – крупа здоров'я. Раціональне харчування чоловіка

Однак, поки кіноа введуть враціон космонавтів, виможете спробувати диво-крупу вже зараз. Особливо, якщо вам вже за40, івирішили стати вегетаріанцем вцілях поправки здоров’я (або просто прийняли рішення обмежити себе вживотних білках). Справа в тому, що посвоей поживності кіноа дуже навіть може замінити тваринні джерела білка.

Судіть самі: калорійність кінви становить близько 400ккал. Готується вона просто, поаналогіі зрісом (на1частину крупи 2частини води або бульйону, варити 1520хвилин). Ну, аужприготувати з них можна найрізноманітніші страви, які не залишать байдужим жодного чоловіка. Наприклад…

Вегетаріанський плов. Знадобиться: 500г кіноа, 1морковь, 50г оливкової олії, 3зубца часнику, 200г грибів гливи, 500мл овочевого бульйону (будь-якого!), 1луковіца, сіль, перець, зірра, куркума, зелень повкусу.

Цибулю, моркву івешенки дрібно поріжте іслегка обсмажте насковороді. Додати кіноа іобжарьте еесдобавленіем масла, доповного його вбирання. Влийте овочевий бульйон, посоліть іваріть, постійно помішуючи, приблизно 15хвилин. За 2-3 хвилини доготовності додайте подрібнений часник, спеції ізелень.

Сливовий пудинг ізкиноа. Знадобиться: 0,5 склянки кіноа, 2стакана нежирного молока, 1стакан води, 0,5 ч.ложки солі, 1ч.ложка ванільного цукру, 4ст.ложок вершків, 10слів, 3-4 ст.ложки цукру, 20г вершкового масла, 1ст. ложка сливовиці (раки) або сливового лікеру повкусу.

Кіноа залийте водою, додайте молоко, доведіть докипіння, додайте сіль і цукор іваріте наслабом вогні, постійно помішуючи, поки каша нестане густий, акіноа м’якою. Розкладіть кашу покреманка іполейте зверху вершками. Для соусу розтопіть цукор намаленькому вогні. Коли онстанет рідким, Підсильте вогонь ідождіться, щоб цукор став світлого карамельного відтінку. Зніміть його з вогню, додайте вершкове масло іхорошенькорозмішавши. Покладіть вполучівшуюся карамель порізані навпіл сливи (без кісточок, зрозуміло!) існова поставте навогонь. Тушкуйте пару хвилин, вкінце додайте ракію іполейте теплим соусом кашу вкреманках. Зверху посипте смаженим подрібненим мигдалем іпоставьте вхолодильник. Через 30хвилин пудинг застигне ібуде готовий.

Так що, якщо вмагазине вам попадеться наглаза пачка снадписью Киноа, крупа несомневайтесь: треба брати!

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *