Соя. Палкі дебати.

 Соя. Палкі дебати.

Дієтологи в усьому світі все частіше висловлюються про користь сої для здоров’я людини. Втовремя як прихильники здорового харчування, зокрема вегетаріанці, неперестают заявляти оееблаготворном вплив наорганізм. Поки між ними безперерваються палкі дебати, апроізводітелі харчових продуктів поспішають запхати сою вколбасу імногое інше, проста жінка, що стежить за нею, мучиться питанням: агдеже криється істина в цій суперечці?.. Як зазвичай буває втаких заплутаних історіях, вона десь посередині між можна інезмоги.

Чому можна…

 Соя. Палкі дебати.

Соя рослина ізсімейства бобових, яке наЗападе ще називають китайським олійним горохом, культивувалася вКитае задовго донашої ери. У XVIII столітті з’явилася вофранції, після чого швидко завоювала популярність в Європі, авконце минулого століття івросії.

Вчемже секрет ееуспеха? Всостав соєвих бобів входіт40% білка, по20% жирів іуглеводів, 10% води, 5% клітковини і5% золи. Завдяки цьому вона практично непоступає попищевой цінності білкам тваринного походження. Азначіт, може замінити собою такі калорійні продукти як молоко,м’ясо, масло ідр.

Ще один плюс сої це наявність в ній лецитину (речовини, що регулює рівень холестерину в крові і сприяє уповільненню процесу накопичення жирів).

Нарешті, соя багата фітиновою кислотою ігенестеїном, які пригнічують ріст злоякісних пухлин і сприяють виведенню ізорганізму радіонуклідів.

Саме тому продукти ізсоі корисно їсти тим, хто страждає ожирінням, гіпертонічною хворобою, атеросклерозом ізахворюваннями суглобів. Проте…не все тозолото, що блищить.

чому не можна…

Головним чином, шкода сої при регулярному вживанні загрожує бідами вагітним жінкам. Чому? Дапотому що більшість соєвих продуктів виготовляють ізгмо-бобів, що може негативно позначитися на внутрішньоутробному розвитку плода. Ктомуже якщо добеременності дама ніколи непробувала цей овоч, абудучі вінтересном положеніеее, що називається потягнуло набоби, тим більше нестоїть потурати такому збоченню смаку, щоб уникнути можливої алергії.

Також нерекомендується налягати насою дітям іподросткам як хлопчикам, так ідевочкам. Доведено, що ізофлавони, що входять всостав сої, можуть пригнічувати роботу ендокринної системи удевочек, афітоестрогени, якими соєві боби теж багаті, порушувати гормональний фон умальчиков вперіод їх статевого дозрівання.

Третя категорія осіб, яким соя категорично протипоказана, це люди похилого віку. Пам’ятаючи доктора Гавайського Центру досліджень вобласті Здоров’я Лона Уайта, еечастое вживання прискорює старіння організму на5лет іпровоцірует порушення кровообігу мозку івознікновеніе хвороби Альцгеймера. Самі розумієте, Сетім жартувати нестоїть.

Що приготувати изсои?

Івсе-таки 1раз ви можете дозволити собі покуштувати яке-небудь блюдо ізпресловутой сої. Яке? Це справа смаку. Сьогодні наринку представлений широкий асортимент соєвих продуктів. Кнаіболее популярним з них відносяться:

Соєвий соус. Вперше з’явився вРосії в90-роки минулого століття іприйшов повкусу нарівні скетчупом. Соєвий соус виробляють ізперебродивших соєвих бобів, води іморської солі. Але це видеале. Нечисті наруку виробники додають в нього ще різні консерванти іароматізатори, що ніесть добре. Ктомуже солі в цьому міститься порядно, так що жінкам, схильним до набряків, його краще уникати.

Соєве молоко. Якщо незнати, що саме соєве молоко налито встакан, тонавкус виврядли відрізните його отпривичного коров’ячого. Для його приготування соєві боби подрібнюють, варять, азатем піддають фільтрації. Воно виходить нетаке жирне, як коров’яче, тому прекрасно підійде для використання в якості добавки до чаю або кави, а також приготування молочних каш Ісупов.

 Соя. Палкі дебати.

Тофу. Так називається сир, який роблять ізсоєвого молока: внего додають коагулянт, після чого витримують під пресом. Відкриту упаковку тофу треба зберігати вхолодильнику 1неделі, помістивши його в ємність, яку обов’язково необхідно міняти кожен день.

Паростки сої. Так звана соя начистому вигляді. Якщо викупили соєві боби, то можете отримати з них самостійно. Для цього іхнадо замочити втеплой воді на2часа, після чого на3дні помістити втемне місце, двічі вдень промиваючи свіжою водою йдучи стекти, щоб боби незаплесневели. Свіжі паростки чудово підійдуть в якості добавки до овочевого салату.

пропонуємо господаркам кілька простих рецептів страв з використанням сої:

Молочно-соєвий напій

Візьміть 200мл соєвого молока, 300г моркви, цукор повкусу. Моркву натріть намелкой тертці, залийте ееполовиной кількості молока ідать постояти 15хвилин. Потім відіжміть через марлю сік і з’єднайте з молоком ісахаром. Ретельно перемішайте (можна вблендере) і охолодіть перед вживанням.

Окрошка изсои

Візьміть 300мл соєвого кислого молока, 300мл води, 100г свіжих, огірків, 100г зеленої цибулі, 50г моркви, 50г редиски, 20г кропу, 2зубчика часнику. Щоб молоко скисло, закип’ятіть його, остудіть івтеплое покладіть 2ст. ложки сметани, залишивши заквашуватися на2часа. Потім змішайте кисле молоко і подрібнені імелко нарізаними свіжими огірками, морквою, редискою і зеленню. Перед подачею настол охолодіть..

їжте нездоров’я! Поки шкода сої остаточно недоведений, не варто забувати старе добре правило: зовсім повинна бути міра. У тому числі, івсоєвих продуктах навашем столі.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *